OS/2 Warp als netwerkomgeving

> OS/2 net index <



New Technology: Het netwerk voor ogen

OS/2 Warp cliënten in het netwerk

Multi-Protocol Transport Services (MPTS)

Meer informatie (nuttige bladwijzers voor het OS/2 netwerk)


New Technology: Het netwerk voor ogen



> Top <

IBM en Microsoft ontwikkelden OS/2 als netwerkbesturingssysteem voor de zakelijke markt.

IBM had aan het bedrijfsleven veel PS/2 computers verkocht. Maar onder DOS waren deze dure apparaten slechts goed in een taak. En hoewel de intel 286 processor in protected mode meerdere processen tegelijkertijd kon draaien, ontbrak een PC besturingssysteem dat de processortijd effectief verdelen kon. Banken en andere sterk geautomatiseerde bedrijven bleven daarom met terminals op UNIX servers werken.

Een netwerk besturingssysteem kan niet zonder een efficiënte vorm van multitasking. DOS TSR's bieden slechts time-slicing. Applicaties nemen om de zoveel tijd een hap van de processortijd. Maar voor een actief communicatieprogramma op de achtergrond geeft het draaien van een applicatie op de voorgrond te lange time-out. Met als gevolg dat verbindingen worden verbroken. Dit is geen ramp als het om een spelletje gaat, maar een bank die online elektronisch boekingen afhandelt kan zich dat niet veroorloven. Programma's op de voorgrond houden geen rekening met de behoeften van communicatieprogramma's op de achtergrond.

Om dit te voorkomen beloofde IBM een betrouwbaar pre-emptive multitasking besturingssysteem voor de intel 286 te schrijven. Operating System/2 (OS/2) werd naar IBM's multitasking server besturingssystemen gemodelleerd. Het besturingssysteem bepaalt hier de aan de processen toegewezen tijd. In theorie kon de intel 286 processor dit hardwarematig ondersteunen. Microsoft, die al eerder bij de "ontwikkeling" (doorverkoop) van het Disk Operating System (DOS) van de eerste PC's betrokken was, accepteerde de opdracht om met IBM de opvolger van DOS voor de 286 te ontwikkelen. Maar in de praktijk viel het tegen.

Na veel vertraging kwam OS/2 versie 1 in 1987 uit. Ethernet ondersteuning was pas onderdeel van OS/2 versie 1.2 (1989). De eerste TCP/IP voor OS/2 kwam in 1990 uit. Datzelfde jaar gingen IBM en Microsoft door meningsverschillen uiteen. Gates zag meer in een snelle grafische interface voor de 386 dan in een stabiel netwerkbesturingssysteem voor de door hem "hersendood" verklaarde intel 286 processor. De inderdaad technisch superieure intel 80386 (1986) processor was al jaren op de markt en in prijs gezakt. De 33 Mhz 486 kwam in 1990 op. Bovendien verdiende Microsoft meer geld aan het populaire Windows 3.0 dan aan het technisch superieure OS/2. Waarom dan een multitasking OS voor suffige 6 MHz AT PC's schrijven? Een besturingssysteem voor snellere 386 processors was ongetwijfeld de gemakkelijkste weg.

IBM ging alleen door met de 16 bits OS/2 versie 1 en de ontwikkelde een 32 bits OS/2 versie 2 in 1992. IBM had de 16 bits versie aan zijn PS/2 klanten beloofd. Microsoft ontwikkelde de voor de intel 386 processor bestemde OS/2 versie 3 en Windows 3x. Niet lang na de scheiding herdoopte Microsoft OS/2 versie 3 tot Microsoft Windows New Technology (NT).

De op OS/2 3.0 gebaseerde "New Technology" van Windows NT en 2000 wordt nog steeds als het ideaal voor netwerken gezien. O.a. vanwege sterk verbeterde multitasking en beveiligingsopties. Als SMB server leveren OS/2 en W2K (NT5) via TCP/IP ruim 700 k/s op mijn 10 MBs thuisnetwerk. Windows 95 haalde hier maar een zielige fractie van.

Desalniettemin veroverde Microsoft de PC markt met een grafische schil voor DOS genaamd Windows. Windows 3x was goedkoper en benodigde veel minder hardware resources dan NT. Na 1995 versloeg Microsoft OS/2 (en op de zakelijke markt haar eigen NT) met de hybride Dos 5x / Windows 9x reeks. En de netwerkbesturingssystemen van Novell leverde de netwerktechnologie die DOS, Windows 3x en zelfs de 32 bits Windows versies niet konden leveren.

OS/2 Warp cliënten in het netwerk

> Top <

De 32 bits IBM OS/2 Warp 3 client (1994) gaf gebruikers met de Internet Access Kit (IAK) de mogelijkheid om een PPP of SLIP dial-up verbinding met het internet te maken. Ook kunnen Warp 3 gebruikers TCP/IP applicaties (denk aan proxies en X Window) via de loopback interface draaien. Maar de ondersteuning voor het LAN moest apart worden gekocht. Warp 3 bezat slechts een uitgeklede versie van IBM TCP/IP versie 2.0 voor OS/2.

Jacco de Leeuw stelde het pakket freetcp.zip (Hobbes!) samen om de TCP/IP stack van de OS/2 Warp 3 client toch op het ethernet LAN te kunnen gebruiken. Er ontbreekt slechts een stuurbestand: IFNDIS.SYS. Hiervoor is een licentie nodig. Het NDIS stuurbestand is nog wel in fixpacks te vinden. Zie: FreeTCP: allows use of an Ethernet card with Warp non-Connect.

Een legaal alternatief voor oudere OS/2 versies (OS/2 1.2-3) is de OS/2 LAN Manager van ... Microsoft! Zie: Using the free LAN Manager Client for OS/2 van Jacco de Leeuw. Hiermee kan OS/2 als client optreden van IBM's of Microsoft LAN Manager netwerken. In Netwerken met Warp 3 leg ik uit hoe dit onder Virtual PC gaat.

Verder bestaat een Samba voor OS/2. Maar daar zult u wel eerst TCP/IP netwerkaartondersteuning uit het FreeTCP pakket voor moeten hebben.

Tenslotte werd Windows voor Werkgroepen 3.11 wel gedraaid onder OS/2 Warp 3 (SCOUG-Help: Netting Win3.1 with OS/2 ).

OS/2 Warp 3 Connect (1995) bezit daarentegen een complete TCP/IP 3.0 stack en geeft bovendien ondersteuning voor andere LAN protocollen via het programma MPTS. Warp Concept draait al op een 8 MB PC. Ook de OS/2 Warp 4 client (1996) bezit een volledige netwerkondersteuning (o.a. IBM TCP/IP versie 4.0 voor OS/2), maar heeft hogere hardware vereisten.

OS/2 Warp 4 en Warp 3 Connect clients hebben via het programma MPTS een nagenoeg complete netwerkondersteuning ingebouwd. Deze clients kunnen verbonden worden met vrijwel ieder Netwerk Operating Systeem (NOS): Windows NT server, IBM LAN server (Warp server), Novell Netware, Banyan en niet te vergeten UNIX systemen via Server Message Block protocol (NetBIOS via TCP/IP) en het apart te kopen NFS.

De nieuwste telg uit de OS/2 familie is eComStation. Deze op OS/2 Warp 4 FP 15 gebaseerde client wordt in 2001 als OEM uitgebracht door Serenity Systems. eComstation heeft de snellere Warp Server for eBusiness kernel, recente stuurbestanden, de in Warp Server gebruikte TCP/IP versie 4.3 (met o.a. NFS server en client, Firewall, de Hoblink en XFree86/OS2 X server en veel Java. Het gaat om twee CD's die bij Mensys te bestellen zijn. Zie de eComStation sectie.

Voor grote en middelgrote bedrijven zijn er nog vele andere netwerkoplossingen bij IBM te koop. IBM levert hard- en software voor mainframes t/m PC's. Het snel en betrouwbaar kunnen multitasken in een virusvrije omgeving pleit voor OS/2. Veel banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven in de transportsector maken daarom gebruik OS/2, vaak met hun eigen software.

Voor thuisgebruikers zijn de peer-tot-peer netwerken via het Netbios protocol en de SMB verbindingen via TCP/IP met Linux en Windows NT het meest interessant. Deze komen in de volgende hoofdstukken ter sprake.

Multi-Protocol Transport Services (MPTS)

> Top <

Het door OS/2 Warp gebruikte Multi-Protocol Transport Services (MPTS) staat het toe om verschillende protocollen (TCP/IP, NetBios, NetBios over TCP/IP, IBM IEEE 802.2, Netware en Banyan) aan een enkele netwerkadapter te hangen. Een voorbeeld hiervan is het gecombineerd gebruik van NetBIOS (NETBEUI) en NetBios over TCP/IP (TCPBEUI) op een adapter. Omdat de personal computer - ook met maar een enkele ethernetkaart - tegelijkertijd met totaal verschillende systemen in verbinding kan staan noemt IBM OS/2 een integrerend platform.

Onder eerdere OS/2 versies heet MPTS LAPS (voor LAN Adapters and Protocol Support)

Let op: MPTS bevat een bug, waardoor de in \ibmcom\protocol.ini ingestelde logische adapters niet altijd in \ibmlan\ibmlan.ini worden geplaatst! Zie: NetBios over TCP/IP.

Informatie

> Top <

De online informatie over het netwerken met de OS/2 Warp 4 client staat in de hypertekst documentatie onder /Bibliotheek/Taken. Om eerlijk te zijn, geven ze me soms de indruk vooral geschreven te zijn voor netwerkbeheerders. De installatie en configuratie van een eenvoudig netwerksysteem (NETBIOS) is daarentegen opvallend eenvoudig.

De readme voor Multi-Protocol Transport Services (MPTS): /ibmcom/readme.mpt

De TCP/IP Gebruikershandleiding (view tcpguide.hlp) geeft een aardig overzicht van TCP/IP.

De volgende IBM Redbooks:

TCP/IP Tutorial and Technical Overview (PDF)
TCP/IP Implementation in an OS/2 Warp Environment (PDF)
Network Clients for OS/2 Warp Server (PDF)

Lokaal heb ik wat praktische informatie verzameld:

Meer links op: OS/2 in het netwerk

> Top <

(1) Uiteindelijk zijn alle processors hersendood. Het is de software die hun logica activeert. Het is de combinatie van hardware logica (transistoropbouw en bijbehorende interfaces) en software (besturingssysteem en gebruikersprogramma's) die het hem doet. En als de logica van de hardware eenvoudiger is (bijv. in RISC computers met een beperkte instructieset) heb je slimmere software (programmeerkunst en/of compilers) nodig om hetzelfde te bereiken.