Het eerste deel van de installatie cruciaal. Ik concentreer me hier op de "installatie op maat" (Advanced installation). Voor een gewone installatie en het vervolg van de Installatie op maat kunt u het best bij de eComStation Quickstart Guide van Mensys terecht. Die is voor beide installatietypen gelijk en wijst zich meestal vanzelf.
Mijn ervaringen zijn op de eComStation bèta gebaseerd. Ik ga ervan uit dat de GA dezelfde LVM aan boord heeft, maar de installatieprocedure van de GA is veranderd. |
eComStation wordt standaard in een primaire partitie (station C) geïnstalleerd (eenvoudige installatie). Dit is de gemakkelijkste installatie. Het is de installatie die Windows gebruikers en systeembeheerders kennen.
Installation Volume Selection
The term "hard disk" refers to a physical device.
A "partition" is a physical segment of a hard disk; a hard disk can contain one or more partitions.
A "logical volume" is one or more partitions with an associated drive letter and is logically treated as if it were a single contiguous partition.
OS/2 Warp Version 4 will be installed on:
Volume C
If you have multiple primary partitions set up on your hard disk, select option 2 to verify that the correct partition is active. When you select option 2, the LVM screen is displayed.
Select an option:
1. Accept the volume.
2. Specify a different volume.
Enter F3=Exit F1=Help
Zoals u ziet gebruikt bèta versie van eComStation het installatieprogramma van OS/2 Warp. Bij de GA release zou dit veranderen.
De installatie op maat (advanced installation) is moeilijker. Hierbij wordt eComStation naast andere besturingssystemen geïnstalleerd. De procedure wordt verderop beschreven. Hier iets over de achtergrond van de installatie op maat.
Bij een installatie van OS/2 in een logisch station moet een OS/2 boot manager (BM) aanwezig zijn. Dus ook bij eComStation. Deze neemt een eigen - één cylinder grote - primaire partitie in beslag. Bij OS/2 Warp wordt de boot manager via de OS/2 FDISK geïnstalleerd. eComStation heeft een eigen boot manager en een vervangende FDISK: Logical Volume Manager (LVM).
Zodra u aangeeft niet met een C partitie akkoord te gaan, of als de schijf nog niet gepartioneerd is, verschijnt de LVM in beeld. Met deze FDISK vervanger kunt u partities wissen en aanmaken. U geeft in de LVM op in welke partitie u eComStation wilt installeren: selecteer het logische station en kies "make installable" (installeerbaar maken). Sluit daarna LVM af. Als het goed is moet het betreffende station door het installatieprogramma worden herkend (de "C" in het voorbeeld hierboven is vervangen door het door u opgegeven station).
Ik kreeg het niet voor elkaar om eCS meteen in een daarvoor gereserveerde logische HPFS partitie te installeren. De eCS preview ging in eerste instantie alleen akkoord met de installatie in een primaire partitie. Pas nadat ik onder LVM de Warp BM verwijderde en door de eCS Bootmanager verving kon ik eCS in station H: installeren (eerst de partitie installeerbaar maken).
Conclusie: Installeer eerst de eCS bootmanager als u OS/2 in een logisch station of naast een ander OS in een primaire partitie wilt installeren. Pas daarna kunt u in LVM de juiste partitie installeerbaar maken. De situatie is niet anders met de FDISK van OS/2 Warp 3 en 4 (zie: Installatie op maat), alleen zult u voor eComStation de eCS bootmanager moeten installeren. Dat betekent ook dat u een eventuele van Warp 3 of 4 afkomstige BM met de LVM moet vervangen: eerst "Remove boot manager", daarna "Install boot manager". Met "Add the volume to boot manager menu" kunt u onder LVM meteen de bootpartities aan het boot manager menu toevoegen.
De bij eCS geleverde Boot Manager kan ik iedere OS/2 gebruiker aanbevelen. BEOS, Windows 2000, Linux en natuurlijk ook alle OS/2 versies werden netjes geboot.
Alleen heeft OS/2 er soms problemen mee.
De LVM enabled boot manager kan op een modern BIOS bepaalde besturingssystemen voorbij de 1024e cylinder booten. Het maakt het multiboot systeem wel kwetsbaar. Zodra iets (typisch een Windows installatie) de MBR overschrijft, gaat de hiervoor benodigde informatie verloren.
Een nadeel is dat hij alleen vanuit OS/2 in te stellen is. Maar ja, een BM die alleen vanuit Windows ingesteld kan worden is ook niet alles. En u hebt er een bootable CD bij voor als het toch een keer mis gaat. Overigens blijft het wel wijs om eCS bootdiskettes aan te maken.
FAT32 ondersteuning bleek voor de LVM geen probleem te zijn, maar de EXT2 drivers bleken niet met de WSeB kernel te werken (:-(.
Tijdens de installatie van eComStation moet u opgeven in welk station OS/2 (eComStation) geïnstalleerd moet worden. De standaard waarde is C.
Er is u een beknopt hulpscherm op te roepen met F1.
Installation Volume Selection
The term "hard disk" refers to a physical device.
A "partition" is a physical segment of a hard disk; a hard disk can contain one or more partitions.
A "logical volume" is one or more partitions with an associated drive letter and is logically treated as
if it were a single contiguous partition.
OS/2 Warp Version 4 will be installed on:
Volume C
If you have multiple primary partitions set up on your hard disk, select option 2 to verify that the correct
partition is active. When you select option 2, the LVM screen is displayed.
Select an option:
1. Accept the volume.
2. Specify a different volume.
Enter F3=Exit F1=Help
Als u een extra C station hebt moet u met optie (2) nagaan of de juiste C partitie actief is. Als u gewend bent om Windows van de harde schijf te starten dan is vrijwel altijd de betreffende Windows partitie nog actief. Dit moet u veranderen. Anders zal de OS/2 installatie die Windows partitie overschrijven.
Wilt u eComStation in een logisch station installeren dan moet u eerst de OS/2 bootmanager installeren. Hiervoor kiest u optie (2).
Gebruikte u de OS/2 boot manager van Warp 4, dan is dat meestal de actieve partitie. Voor de installatie van eComStation moet de oude OS/2 Warp 4 boot manager verwijderen en vervangen door die van eComStation. Ook hiervoor kiest u optie (2).
Bij optie (2) gaat het om de Installatie op maat. Onder Warp 4 wordt FDISK gestart; onder eComStation Logical Volume Manager. Dat zijn geen speeltjes. Vandaar de volgende waarschuwing bij optie (2):
Modifying Volumes Warning
When volumes are modified, all data on those volumes is deleted. You should back up all necessary data before continuing.
Press F3 to exit the installation and back up any necessary data. If you want to continue with installation, press Enter.
Enter Esc=Cancel F3=Exit
Verderop wordt dit beeld wat genuanceerd, maar als u niet exact weet wat u doet moet u F3 drukken.
Met Enter komt u in LVM.
In De LVM menuopties wordt besproken wat u daar mee kunt doen.
Als u eCS in een logisch station of in een extra primaire partitie wilt installeren zou mijn voorstel zijn (u doet het natuurlijk zelf en geheel en al voor eigen risico):
Remove boot manager als u de OS/2 Warp 4 bootmanager heeft. Vervang deze daarna door de eCS boot manager met Install boot manager.
Bij het partitioneren van de harde schijf met Partition Magic had ik het schijfletterschema na Warp 4 en Linux veranderd. eComStation was van plaats verwisseld. Er was ook nieuwe HPFS schijf aangemaakt. In zo'n geval komt de eComStation bootpartitie natuurlijk niet meer in LVM opdagen. Maar met de optie Create a new volume was de partitie wel weer terug te vinden. Dat gaat in zeven stappen
1. Create a new volume
Create a volume that does not need to be bootable
Create a volume that can be made bootable
In dit geval kiezen we voor een startbare partitie (de tweede optie):
3. Kies een schijfletter: H
4. Enter a name for the volume: eComStation
5. Choose a disk to be used to create the volume
Kies de Physical Disk (bij mij D1)
6. Use existing partition
U hebt de keus uit : "Use existing partition" en "Allocate from free space"
7. Selecteer de gewenste partitie uit het keuzemenu
Moet u nog een partitie voor eComStation aanmaken dan kiest u bij stap 6 voor "Allocate from free space". Hierbij zal LVM u de vrije ruimte aanwijzen. U moet zelf de stationsgrootte opgeven (de default is alle vrije ruimte).
Met Add the volume to boot manager menu zorgt u ervoor dat Windows en andere bootpartities opgestart kunnen worden. In LVM krijgen ze de status Bootable. De naam van het volume in het boot manager menu kunt u aanpassen met Change the volume name. Hierbij zijn lange namen toegestaan.
Mocht een station niet zichtbaar zijn dan kunt u het met Create a new volume activeren (zie hierboven). Voor de bootpartities zou ik dit meteen doen.
Ga in de Logical View met de cursor naar het voor eComStation bedoelde Volume. Druk op Enter, kies Set the volume installable en toets nogmaals Enter. Natuurlijk moet u dit station ook aan het boot manager menu toevoegen!!
Daarna sluit u LVM met F3 af.
Return to the program
Discard the changes and exit
Save the changes and exit
Weet u zeker dat alles goed is, dan kiest u voor Save the changes and exit. Doe dit niet lichtzinnig! Wilt u alles nog eens nalopen, dan kiest u voor Return to the program.
Met Discard the changes and exit kunt "droog" oefenen en het LVM programma zonder iets te wijzigen verlaten.
Hebt u station H met succes installeerbaar gemaakt dan moet dat vervolgens ook zichtbaar zijn en kunt u met optie 1. Accept the volume verdergaan:
OS/2 Warp Version 4 will be installed on:
Volume H
If you have multiple primary partitions set up on your hard disk, select option 2 to verify that the correct
partition is active. When you select option 2, the LVM screen is displayed.
Select an option:
1. Accept the volume.
2. Specify a different volume.
Enter F3=Exit F1=Help
Toets dan 1 en Enter. U krijgt nog een vraag of en hoe u het station formatteren wilt. Gaat het om een herinstallatie (bijv. na gebruik van Partition Magic), dan laat u het station ongeformatteerd. Anders is een long format aan te bevelen.
Installing Operating System/2
Insert CD into CD-ROM drive.
Then press Enter.
Enter
Voor de PEER netwerkinstallatie zie de OS/2 netwerksectie. Deze is in opzet niet anders dan die van OS/2 Warp 4. Het is nog niet duidelijk of de Netware client ondersteuning van Warp 4 ook onderdeel van eCS zal zijn. Deze werd door IBM uit het WsEB pakket gehaald.
Deze PEER netwerkinstallatie bevatte wel weer zijn eigen hinderlijke bugs: Gelukkig had Gerrit Schoenmaker ze al gemeld op de Warpcast nieuwsbrief , wat met me veel ergernis bespaarde. Actieve OS/2 gebruikers mogen deze berichten eigenlijk niet missen.
Your password and userid for the LAN were not saved during the install procedure of eCS. This is probably due to that the string "PEER" is missing from the IBMLAN.INI file on the line starting with:"wrkservices = MESSENGER," It has to be "wrkservices = MESSENGER,PEER" You can choose a new Userid and Password by using UPM in the System Setup folder. At anytime you can logon by means of the default: password, userid! Maybe you have to start PEER manually by the command NET START PEER at the eCS prompt!
Zie ook de eComstation FAQ en de lijst met known issues with the eCS Preview.
UPM is de US "Aanmelden en Beheer Gebruikersprofielen".
Met een ingang in de startup.cmd gaat het natuurlijk ook.
NET START REQ @if errorlevel 2 H:\IBMLAN\NETPROG\lserr.exe net use S: \\zolder\samba net use T: \\zolder\sjoerd
Let erop dat u de netwerkonderdelen die aan het begin van het LIBPATH staan, niet naar achteren schuift! Toen ik dat deed (ik wilde .,H:\OS2\DLL vooraan zetten) deed de REQUESTER het niet.
Ik heb de netwerkberichten trouwens uit Opstarten gehaald. Ze vertragen de shutdown. Alleen "TCP/IP starten" en Xfile staan daar. Nu niet benodigde objecten sleep ik naar een kopie van de "Opstarten" folder in Systeem: deze heet "Opstarten, een ander keer" (iets dergelijks is ook handig onder Windows).
Als de GUI interface het niet doet verandert u de inhoud van het bestand install.cmd:
rem minstall.exe minstall /F:.
U krijgt dan de GUI interface.
De . is de actieve directory met het .scr bestand. /F:pad mag ook.
Meer informatie op de eComstation FAQ en de OS/2 links pagina: eComStation links