Meerdere besturingssystemen op de PC


Navigatieframe

Index zonder frames


Algemeen

Over partities en partitioneren

Bestandssystemen

Internet

Het thuisnetwerk en het internet

Windows XP voor bezorgde ouders

StarOffice en OpenOffice.org

StarOffice tips

Linux

Linux: een multi-user systeem

Een TCP/IP netwerk aan huis

Compuserve en Linux
Babel Fish Translation

OS/2 informatie

OS/2 als alternatief!

OS/2 Warp 4 in het thuisnetwerk

Dial Other Internet Providers

XFree86/OS2

eComStation

Een firewall voor OS/2

Streaming media onder OS/2

Warpstock presentations

Mplayer and Samba Warpstock Europe 2007 presentations.

Video encoding and Virtual memory problems Warpstock Europe 2008 presentations.

Dynamically tuning the jfs cache for your job Warpstock Europe 2009

Virtual PC

VirtualPC voor OS/2Offline bekijken: Downloadbare secties

De actuele URL van deze site is: http://www.xs4all.nl/~vissesh/multiboot/

(vervangt: http://www.sjoerd-visser.demon.nl/ )
site search by freefind

advancedDeze pagina's geven informatie over het gebruik van meerdere besturingssystemen op de PC.

Veel gebruikers weten niet beter dan dat hun computer alleen Windows draait. Voor hen is Windows de computer. Anderen veronderstellen dat Linux, QNX of BEOS Windows programma's zijn. Weer anderen vrezen dat ze met Linux, BEOS of OS/2, het vertrouwde Windows platform moeten verlaten.

Maar niets is minder waar. U kunt meerdere besturingssystemen naast elkaar gebruiken (booten). Deze besturingssystemen kunnen elkaars data delen. Migreren hoeft niet. U kunt Windows naast Linux, OS/2, BEOS en DOS installeren. U maakt uw eigen keus. Met een boot manager bepaalt u zelf wanneer u welk besturingssysteem opstart.

Daarnaast bestaan er virtuele PC's (VMware, Virtual PC, Bochs) waarmee u een ander PC (x86) besturingssysteem onder uw vertrouwde besturingssysteem kunt booten. Dat is weliswaar minder snel, maar wel zo veilig.

Aanvankelijk is deze Nederlandstalige webstek opgezet ter ondersteuning van OS/2 (thuis)gebruikers. OS/2 wordt standaard geleverd met een boot manager. De meeste OS/2 thuisgebruikers draaien afwisselend OS/2 en Windows op hun PC. Maar in de huidige opzet kan iedere multibooter er zijn voordeel mee doen. Dit geldt met name voor de hoofdstukken over het partitioneren van de vaste schijf en het benaderen van "vreemde" bestandssystemen.

In 1999 kwam Linux volop in beeld. Ik werd als "Eenoog in het land der blinden" gevraagd om het NLLinux Forum van CompuServe Benelux op te zetten. In het kader hiervan probeerde ik een soort Linux ABC op te zetten. Zoiets als: wat zou iedere Linux gebruiker minimaal moeten weten.

Het ging om de basale computerkennis die de meeste computeraars niet hebben, omdat ze teveel afgeleid worden door de schone schijn van de desktop metaforen op een sprankelende GUI. Maar met een alleen via bitmap-plaatjes en Wizards imponerend besturingssysteem kunt u nog niet autonoom werken. Vandaar dat ik veel steeds veel aandacht besteed aan de elementaire zaken onder de motorkap zoals hardware, bestanden, protocollen, gebruikersprogramma's en toegangsrechten.

Linux is een echt Netwerk Operating Systeem (NOS). Linux wordt zowel als server en als client van andere besturingssystemen in het thuisnetwerk ingezet. De server draait op een afgedankte PC en serveerde de multiboot PC onder Windows, Linux, BEOS en OS/2. Zie: Een netwerk aan huis.

Sommige secties zien er nog zeer fragmentarisch uit. Dit komt omdat het "Release Early, Release Often" concept van Open Source mij wel aanspreekt. Ik wil niet wachten met publiceren totdat u en ik alles al weten. Oftewel: Beter iets dan niets. Je moet ergens beginnen...

De OS/2 secties (OS/2 als alternatief) worden nog steeds bijgewerkt. Recent met bijdragen over XFree86/OS2, eComStation, Firewalls en nog steeds veel aandacht voor OS/2 op het netwerk. Geen ander OS kan de flexibiliteit van een object georiënteerde (netwerk)omgeving bieden. BEOS schiet op het netwerk tekort. De op NT gebaseerde Windows 2000 en XP werken teveel op de Redmond manier. Vandaar mijn voorkeur voor OS/2 en Linux.

Behoefte om Microsoft van HOWTO's te voorzien heb ik niet. Wel zal ik in de OS/2 en Linux secties aandacht blijven besteden aan de samenwerking van OS/2 en Linux met de Windows cliënts die ik bezit. Dit omdat Microsoft de opties om Windows met niet-Microsoft systemen te verbinden het liefst voor u verborgen houdt.

In 2007 schreef ik Windows XP voor bezorgde ouders. Over Windows XP schrijven is niet zo uitdagend. Omdat iedereen het al doet. Alles lijkt al gezegd te zijn. Maar dat bleek toch niet het geval. Want doorgaans schrijven alleen exclusieve Windows gebruikers handleidingen over Windows. En vanuit dit gebruiker perspectief vallen veel voor een OS/2 of Linux gebruikers vanzelfsprekende, maar onder Windows ontbrekende of juist opvallende zaken (bijv. de steevaste verbinding met Microsofts commercie) niet op.

Omdat steeds meer bedrijven en particulieren het voordeel van StarOffice en OpenOffice.org ontdekken, zal ik de komende tijd de StarOffice tips sectie nog wat uitbreiden. Het accent zal echter liggen op eCS/OS2 aangezien het installeren van OpenOffice onder Windows en Linux een makkie is.

De Linux KDE en Gnome secties vereisen meer aandacht. De KDE desktop is inmiddels in versie 4. Ik .moet nog nagaan of mijn voor KDE 1 geschreven handleidingen nog zin hebben. Hetzelfde geldt voor Gnome desktop. Het heeft echter niet mijn prioriteit aangezien de Linux distributies het tegenwoordig heel goed doen.


Downloadbare secties zijn: staroffice.zip (0,7 Mb), multiboot.zip (0,3 Mb), linnet.zip (1,4 Mb), linuxos.zip (0,8 MB), ciskde.zip (0,2 Mb), os2erop.zip (1,9 MB), net-os2.zip (1,9 Mb), ecs-os2.zip (0,6 MB), vpc.zip (0,4 MB), firewall.zip (0,4 MB), xfree86os2.xip (0,5 Mb) xphome.zip (3,5 MB) en doip-os2.zip (0,3 Mb). Ze lopen soms iets achter op de on-line versies. Naast elkaar uitgepakt, vormen ze een geheel.


Komt u hier niets van uw gading tegen, zoek dan verder. De Google Web Directory - Computers > Software > Operating Systems geeft een goed overzicht van beschikbare besturingssystemen.

Antwoorden op veel gestelde dummy vragen zult u hier wellicht vinden. Plaats anders deze verwijzing naar de enige echte Gurus of Unix Meeting of Minds (GUMM) in uw kalender.

Sjoerd Visser
Deze teksten mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van de auteur.


> Top <


© Sjoerd Visser (2000).