FamilySearch gebruiken om geboortetijden te achterhalen

Op 7 mei 2024 bekeek ik in mijn Eiffel vakantieoord via NlZiet de door de EO uitgezonden film Sonny Boy (2011). Het ging over de onmogelijke liefde tussen een gehuwde vrouw met vier kinderen en een twintig jaar jongere Surinaamse man. De film was gebaseerd op het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl, die geïnspireerd raakte door de liefdesrelatie tussen de verzetshelden Rika van der Lans (1891-1945) en Waldemar Nods (1908-1945).

Omdat het om historische personen ging, trachtte ik hun officiële geboortedata te achterhalen. Van Waldemar Nods is een indrukwekkende tijdlijn beschikbaar op Waldemar Hugh Nods (Paramaribo, 1 september 1908 - Lübeckerbocht bij kdo. Neustadt, Neuengamme, 3 mei 1945) - Netwerk Oorlogsbronnen.

Helaas ontbreekt de geboortetijd, maar met Google zoeken naar “Burgerlijke Stand Paramaribo” leverde meteen al een voltreffer op: Het Nationaal Archief van Suriname. Ik hoefde slechts “Waldemar Hugh Nods” in te tikken en kwam meteen op de goede plek:

Zoon Waldemar Hugh Nods geboren 01-09-1908 te Jodenbreestraat C 29
Vader: Jacobus Theodor Nods
Moeder: Eugenie Eleonore Elder
Diversen: zijne echtgenoote
Getuige: Charles Evert Rudolph Libanon, Charles Ellis Aangever: Jacobus Theodor Nods

Ik moet nog eens uitzoeken of onder Diversen ook andere categorieën voorkomen, zoals slaaf, huishoudster, maîtresse en dergelijke. Maar opvallend is dat de vanwege onderduikhulp aan Joden opgepakte Waldemar Nods in de JodenBreestaat van Paramaribo werd geboren. En het mooie is dat Nationaal Archief Suriname, archiefnummer 2.10.61, inventarisnummer 130, aktenummer 799 niet alleen geïnventariseerd is, maar dat er ook een link beschikbaar is naar een scan van het originele bestand.

Ik leer hier dat hij des voormiddags twaalf en kwart ure oftewel om 00h15 werd geboren.

Paramaribo (5°52'NB, 55°14'WL)
Klokketijd: 1 september 1908 0h15m00s
GMT : 1 september 1908 3h56m00s ± 11h00m00s

Ik maak altijd een plaatje van door mij gevonden geboorteakten, hier met de naam Nods, Waldemar Hugh 1 sept 1908 0h15 am Paramaribo.jpg die ik naar AstroDienst (adbdata@astro.com) opsturen kan. En vanzelfsprekend bewaar ik de URL van de gevonden akte in mijn astrologische database Radix.

En opportunistisch als ik ben zocht ik hier ook maar even naar de geboorteakte Cornelis Gerhard Anton de Kom (Paramaribo, 22 februari 1898 - Kamp Sandbostel (Neuengamme), 24 april 1945). En ook die werd snel gevonden. Hij is geboren op 22 februari 1898 om 5 uur 's ochtends en dat levert een 14e graad ascendant Waterman op.

Zoon: Cornelis Gerhard Anton Dulder geboren 22-02-1898 te Pontenwefstraat F 146

Diversen: Kantmelding: erkenning/wettiging: Bij de voltrekking van het huwelijk van Adolf Damon de Kom en Judith Jacoba Dulder te Paramaribo, den 29-01-1902, is Cornelis Gerhard Anton, in tegenstaande akte genoemd, als hun kind erkend. De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand.

Moeder: Judith Jacoba Dulder

Getuige: Francois Albertus Vervuurt, Julius Hendrik Goedschalk Aangever: George Hendrik Dulder

Uit de Diversen leren we dat Anton Dulder op 19-1-1902 van naam veranderde.

Van Rika van der Lans wilde ik ook de geboortetijd achterhalen. Ze is volgens de Wikipedia als Hendrika Wilhelmina Johanna van der Lans in 1891 in Den Haag geboren:

Hendrika Wilhelmina Johanna “Rika” van der Lans (Den Haag, 29 september 1891 - Ravensbrück, februari 1945) was een Nederlands verzetsstrijdster en pensionhoudster.

Is er een index van alle door FamilySearch gescande documenten? Nee, want veel gescande archieven zijn nog niet geïndexeerd.

FamilySearch is een non-profitorganisatie en website die genealogische gegevens, onderwijs en software aanbiedt. Het wordt beheerd door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en is nauw verbonden met de afdeling Familiegeschiedenis van de kerk.

Maar met wat geluk vindt u onder https://www.familysearch.org/search/ meteen wat u zoekt.

Figuur FamilySearch zoekinterface

Na klikken op zoeken wordt naar Open Archieven verwezen. Daar klikt u op Scan of Download de afbeelding en komt u bij de scans van het Haags Gemeentearchief terecht.

Figuur Zoekresultaat in openarchieven

Daar blijkt dat Rika van der Lans op 29 september 1891 des middags ten twaalf ure in Den Haag is geboren (noon, 12 AM in de notatie van Astrodienst). Haar correcte 12 uur horoscoop heeft opvallend nauwe aspecten op de me-you ascendens-descendens as:

Aspekten: aspekt afw. 2dim.afw.

Neptunus konjunkt Pluto 0°12' 9°58'

Neptunus opposiet Ascendant -0°07' -1°37'

Neptunus driehoek Midhemel -0°15' -0°16'

Pluto opposiet Ascendant -0°04' -11°35'

Pluto driehoek Midhemel -0°03' -0°43'

Figuur : De horoscoop van Rika van der Lans

Bij het bestuderen van de Nederlandse geboorteakten is het goed om op de structuur van de aangifte te letten. De eerste datum en tijd die worden vermeld slaan op de dag en het tijdstip van aangifte. Zo begint de akte van Rika van der Lans met: Heden den dertigsten september achttien honderd een en negentig. Pas verderop lezen we dat ze op den negen en twintigsten dezes des middags ten twaalf ure is geboren was. Dat lijkt nogal wiedes, maar ik kwam zelfs in de boeken van Michel Gauquelin wel eens tegen dat geboortedag een dag later was dan in de Wikipedia werd vermeld. In een enkel geval had degene die het archief had geraadpleegd per abuis de datum van aangifte doorgegeven.

Een andere keer moest ik de Wikipedia aanpassen. Als u in het commentaar de juiste bron vermeldt, in dit geval een verwijzing naar de online geboorteakte, wordt de aanpassing bijna altijd door de Wikipedianen geaccepteerd. We zien dat bijvoorbeeld in de Bewerkingsgeschiedenis van Jan de Liefde (predikant) - Wikipedia:

Een ander punt om in de gaten te houden is de nummering van de akten. In grote gemeenten als Amsterdam kwam het voor dat er twee boeken voor de geboorteaangiften gebruikt werden. Een boek bevat dan de even nummers, het andere boek de oneven nummers. Kunt u iemands geboorteakte niet vinden op de geboortedag en ook niet, zeg een week later (de dag van aangifte) en al de door u geraadpleegde aktenummers zijn even, ga dan een paar honderd scans verderop zoeken naar de oneven aktes van het andere boek.

GenVer - Nederlandse akten via FamilySearch

> Top <

Wat als het zoeken naar de naam via https://www.familysearch.org/search u weer eens niets oplevert?

Ik gebruik dan de webstek Genver.nl (GenVer - Nederlandse akten via FamilySearch) die een soort bewegwijzering geeft in de digitale wereld van FamilySearch:

FamilySearch is een non-profitorganisatie en website die genealogische gegevens, onderwijs en software aanbiedt . Het wordt beheerd door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS-kerk) en is nauw verbonden met de afdeling Familiegeschiedenis van de kerk. De afdeling Familiegeschiedenis werd oorspronkelijk in 1894 opgericht als de Genealogical Society of Utah (GSU); het is de grootste genealogische organisatie ter wereld.

De Mormoonse kerk die de scans van FamilySearch liet maken is door Joseph Smith (1805) opgericht. Volgens de Source Notes van AstroDienst hebben we geen betrouwbare geboortetijd van hem:

Source Notes Chart pictured in Adams One Hundred Horoscopes. NN No.231 gives 6:15 PM as spec. Starkman rectified to 14.32.27 LMT Asc 3Gem26'

Maar als de astroloog Isaac Starkman gelijk heeft, had deze polygaam vele nakomelingen en dus ook veel onomstotelijk bruikbare ingangen voor rectificatie van de geboortehoroscoop. De geboorte van een al dan niet onechtelijk geboren kind is immers een evident feit dat zowel op aarde als in de hemelen gevierd wordt, maar dat kunnen we van onze persoonlijke wereldse successen en mislukkingen niet altijd zeggen.

Ik kom er later in een artikel over een rectificatie van de horoscoop artikel nog wel eens op terug. Het gaat dan om de vraag of rectificatie werkt en welke Events het meest bruikbaar zijn. Volgens mijn astrologie leraar Isaac Starkman zijn de dagen van geboorte, overlijden en het huwelijk van familieleden het bruikbaarst. Want zij werden al in de hemel bepaalt. Zie ook de ADB Forum draad Rectifying a chart - a challenge:

Re: Rectifying a chart - a challenge

«

Reply #217 - on: 21.12.2015 at 23:57 [UT] »

My problem with rectification techniques is, that they use astrological algorithms (suppositions) to find and to prove the correct birth time. Now this might impress a believing in astrology person, but is does not necessarily fit with the BC found in the Municipal Archive afterwards. So more objective study is needed (I could not find any guiding me scientific results on the internet, just personal opinions ).

As far as I know there has never been done a genuine contest between rectifiers using data provided without a timed BC, against sceptics like me, who would like this experiment to be done.

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology_and_science

But just think about it clearly: If you use a rectifying algorithm that is just programmed to find your point of view on astrology (like : major things will happen on the house cups), it will just find the appropriate hot spots (something happening on the cusps ) rectifying peeks reflecting your ideas.

Using another (fitting another view on astrology) believe system the rectifying programme would also find some peaks that you would like. As you searched for it, so you found something in the Maya, that seems to befitting you (or anybody else).

Op 31 december 2015 werden we elkaar respecterende onderzoekers.

Reply #236 - on: 31.12.2015 at 13:00 [UT] »Quote from ganglion on 21.12.2015 at 23:57

ganglion: for 20 years I'm searching for someone that can organize such a test. Maybe you can take up the glove?

Maar het probleem is dat Richard Starkman niet alleen een bekwaam astroloog is, maar ook een met FamilySearch bekend astrologische data verzamelaar. Daarom wens ik zijn astrologische berekeningen te kunnen reproduceren en zette deze webpagina op:

Running 16 bits Polaris under Oracle's VirtualBox at Warp speed on modern hardware. Correct rectification techniques could decide many astrological riddles. But who is interested in the tough empirical work of Alexander Marr, when the usual astrological speculations using the wrong facts and ad hoc methods also seem to work?

Hoe werkt het achterhalen van de door FamilySearch gescande historische geboorteakten? Klik gewoon op Genver.nl en dan ziet u dat er een indeling gemaakt is voor alle provincies in Nederland en België. Zouden we op link naar ZuidHolland klikken, dan komen we in een lijst van Zuid-Hollandse gemeenten terecht. Klikken we op de burgerlijke stand (BS) van Den Haag (386 x BS 'sGravenhage) dan zien we verwijzingen naar gescande documenten van geboorteaangiften tussen aug-dec 1811 en jan-aug 1882. Het jaar 1891 zit hier niet bij, maar in dit geval konden we gebruik maken van de zoekinterface van het Haags Gemeentearchief. Het voordeel daarvan is dat u dan meteen naar de akte doorverwezen wordt. Gaat u via op Genver.nl zoeken, dan bladert u door vaak nog niet geïndexeerde gescande archieven. Dat kost wel meer moeite, maar als u dan vindt wat u zoekt geeft dat ook meer voldoening.

Een goed overzicht van nuttige portalen voor stamboomonderzoek is Archieven Nederland | Uit de oude Koektrommel van Tanja Enklaar. De auteur geeft ook veel informatie over bijvoorbeeld het lezen van gezinskaarten en de gebruikte afkortingen in de burgerlijke stand. Ook zijn er links naar buitenlandse genealogische bronnen.

Ik geef hier een opsomming van regelmatig door mij geraadpleegde bronnen:


Klik vervolgens op Geboorteakten en u ziet dat in het jaar 2024 de jaargangen vanaf 1811 verschijnen. Pas honderd jaar na de geboortedatum mogen de geboorteakten met tijdopgave worden vrijgegeven. Maar in de praktijk worden ze pas als hele jaargangen na enige vertraging online gepubliceerd.

Dat betekent dat als ik mijn ADB rectificatie-experiment met bekende Nederlanders op het Skyscript Astrology Forum - het ADB Forum is inmiddels gesloten- over zou doen, ik in Oktober 2024 voor een bekende Nederlander zou kiezen die in Januari tot en met September 1924 is geboren. Want die geboortakten zijn per post of email opvraagbaar tegen een redelijke prijs.

En terwijl u in die archieven zoekt luistert u natuurlijk naar zijn prachtige Zen muziek: Ten Holt: Canto Ostinato - Complete - Live [HD]. Maar de Noord Hollaandse gemeente Bergen gaf op 6 oktober 2024 de geboortelingen van 1923 nog niet eens vrij.

1 Geboorten
1.1 Tienjarige tafels
1.2 Eenjarige tafels
1.3 Akten
118-135 Registers van geboorteakten, 1811-1812
Inhoud
18 delen
136-237 Registers van geboorteakten, 1813-1822
Inhoud
92 delen
...
8232-8257, 8336 Registers van geboorteakten, 1923
Inhoud
26 delen en 1 omslag

Helaas werden de geboortetijden in Nederlands Indië niet door de burgerlijke stand genoteerd. Maar zoekt u de geboorteakte van een Fries, Drent of Groninger, dan bestaat er een goede kans dat Alle Friezen, Alle Groningers of Alle Drenten de ingang in FamilySearch al geïndexeerd heeft. In het Wikipedia lijstje van Lijst van Leeuwarders - Wikipedia tref ik bijvoorbeeld Sjoerd Bakker - Wikipedia aan:

Sjoerd Bakker (Leeuwarden, 10 juni 1915 - Overveen, 1 juli 1943) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Amsterdamse couturier Sjoerd Bakker - hij wordt altijd als kleermaker aangeduid, maar de advocate Lau Mazirel noemt hem later een veelbelovende ster, die zich eigenlijk al had waargemaakt als couturier - was samen met schilder-schrijver Willem Arondéus actief in het Amsterdamse verzet. Net als Arondéus was hij homoseksueel. Sjoerd, wiens familie de modemagazijnen P.S. Bakker in Leeuwarden en Groningen bezat, werd opgeleid bij Hirsch & Cie en vestigde zich daarna met een aantal modinettes in de Vondelstraat 24, om de hoek bij het Leidseplein en de Leidsestraat. Max Heymans vertelde na de oorlog hoe hij voor Sjoerd hoedjes ontwierp toen hij ondergedoken zat.

U zult er met Genver.nl niet uitkomen, want de 292 x BS van Leeuwarden index loopt van 1811 tot en met 1910. Maar Alle Friezen vermeldt de ingang wel.

Geboorteregister 1915, archiefnummer 1002, Gemeentebestuur van Leeuwarden, 1811-1941 - Historisch Centrum Leeuwarden, inventarisnummer 3464, aktenummer 0402

Sjoerd Bakker blijkt op 10 juni 1917 om zeven uur 's avonds geboren te zijn. Dat levert ascendent 4°44' boogschutter op. Zou hij om half zeven 's avonds geboren zijn dan hadden we met een dertigste graad Schorpioen ascendent te maken. Nog een voorbeeld. Max Heymans is volgens de Wikipedia in 1918 in Arnhem geboren:

Max Heymans, geboren als Max Herman Heijmans, (Arnhem, 7 september 1918 - Amsterdam, 20 september 1997) was een Nederlands couturier. Hij wordt gerekend tot de grootsten onder de Nederlandse couturiers. De Max Heymans-ring is een oeuvreprijs die naar hem is vernoemd.

Genver.nl gaat tot en met het jaar 1910. Het Gelders Archief ging tot en met 1912:

Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u online?
De akten uit de volgende jaren vindt u in ieder geval online:
1811 - 1912 Geboorteakten
1811 - 1942 Huwelijksakten
1811 - 1960 Overlijdensakten
Van sommige plaatsen vindt u ook akten uit latere jaren op onze website. We zijn voortdurend bezig met het beschikbaar maken van akten uit de burgerlijke stand. Er verschijnen dus steeds meer akten online.
Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u niet online?
Voor akten uit de burgerlijke stand gelden openbaarheidsbeperkingen waardoor recente aktes niet online te vinden zijn. De volgende akten zijn niet online te vinden en kunt u niet inzien:
Geboorteakten jonger dan 100 jaar
Huwelijksakten en huwelijkse bijlagen jonger dan 75 jaar
Overlijdensakten jonger dan 50 jaar

De meer dan 100 jaar oude geboorteakte van Max Heymans (1918) kon u ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet online vinden, maar die is vrijwel zeker bij de gemeente Arnhem opvraagbaar. Hoe weten we dat het archief niet door oorlogsgeweld verdwenen is? Of via de acties van de verzetsheld Willem Arondeus? We weten dat omdat de WieWasWie zoekmachine van het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis de aktegegevens kon weergeven. Helaas vermelden de genealogische portalen zelden een geboortetijd.

Ik hoop dat ik u een stimulerend inkijkje heb gegeven in de mogelijkheden om online basaal astrologisch onderzoek te doen. Mocht u op deze manier de geboorteaktes van bekende Nederlanders of Belgen achterhalen, vergeet dan niet er een schermafdruk van te maken en die via het emailadres adbdata@astro.com met AstroDienst en zijn vele gebruikers te delen.

For submitting new data from qualified sources, please send either email to adbdata@astro.com . Please include any relevant documents as attachments, for example images of birth certificates, or images of book sections. For submitting corrections to existing entries, please use the same email address.
> Top <

Sjoerd Visser