Windows XP voor bezorgde ouders

> hoofdindex <


> Navigatieframe <
> Index zonder frames <


Windows XP voor bezorgde ouders

Windows XP Home installeren

Gewone gebruikers instellen

Service Pack 2 installeren en onderhouden

De Windows Verkenner

Nieuwe Windows technologie

Gebruikersrechten op Windows XP Home

Filters en proxies

Netwerk instellen

Diensten activeren en deactiveren

Veilig op het internet links voor oudersBijlage 1. Een overzicht van de Windows XP Home diensten

Bijlage 2. Het Windows beheerderswachtwoord kraken

Bijlage 3. Windows XP herstellen via de Windows CD

Bijlage 4. Boot.ini verklaardSnel tekst zoeken:

Er zijn al veel knoppencursussen over Windows geschreven, inclusief Windows voor kinderen, senioren en moeders. Maar ik zag nog geen cursus Windows voor de verontruste ouders, die bezorgd zijn over wat hun kinderen onder Windows doen. Laat staan beginnerscursussen voor verontruste OS/2 en Linux gebruikers, die zelf niet maar hun kinderen nog steeds onder Windows het internet op durven te laten gaan.

Dit is geen gewone Windows cursus. Het gaat me niet om Windows, maar om het "alles moet kunnen" Windows gedrag. Onder Windows kan alles, maar dat geeft ook veel ellende. Hier moet u een halt aan toeroepen. Want voor u het weet, verliest u de controle over uw computer. Ouders hebben alle redenen om bezorgd te zijn. Ondanks het feit dat boeken, PC bladen, scholen, commercie en overheid er alles aan doen om uw zorgen te bezweren.

Er zijn genoeg boeken die u vertellen hoe Windows eigenlijk zou moeten werken. Die hoop ik aan te vullen met achtergrondinformatie, kritische noten, reflecties en vragen. Computerbeveiliging staat hierbij voorop. Want zonder de hier besproken basale beveiliging gedraagt Windows zich na een tijdje niet meer zoals u is beloofd.

Het is de bedoeling dat u na het volgen van de stoomcursus "Windows XP voor bezorgde ouders" uw kinderen en de computervirussen een stap voor blijft. Dat u de baas op uw PC bent en niet zij. Dit beschermt u tevens tegen inbraak van buiten.

U kunt pas uw ouderlijke verantwoordelijkheid nemen als u zelf de touwtjes in handen neemt. Dat kan door uzelf en andere Windows gebruikers zoveel mogelijk gebruikersrechten te ontnemen, zoals in het bedrijfsleven al jaren gebruikelijk is. Maar dan moet u wel iets over Windows en systeembeheer weten. Daar is deze lekencursus voor bedoeld.

Uw huisgenoten zullen klagen. Dat doen ze altijd als u hen grenzen stelt. Maar ze zullen profiteren van een stabieler en beter te handhaven besturingssysteem.

Op een verouderde Windows versie (Windows 95, 98 en ME) is de door mij en Microsoft voorgestelde beveiliging geen doen. Wie hiermee nog het internet opgaat, doet dit geheel voor eigen risico. Maar op Windows NT, 2000 en XP kunt u op het NTFS bestandssysteem gebruikersrechten instellen.

Op de Home versie van Windows XP gaat dat veel moeizamer dan op de duurdere versies voor het zakenleven. Dat was een kwestie van marketing. Maar als u het slim aanpakt wordt u ook op een XP Home PC degene die bepaalt wie, wat, waar op de PC iets mag doen. En dat bedoel ik met de touwtjes in handen hebben.

site search by freefind

advancedPost Scriptum: Dit is een tekst uit 2010. Inmiddels is Windows XP hopeloos verouderd. Wie Windows XP anno 2020 nog installeert op een direct op het internet aangesloten PC, loopt ten prooi aan virussen en malware. Al voordat u Windows activeren kunt, bent u al gehackt. Daarom is ook die optie is inmiddels door Microsoft ontmanteld.


Gezipte versie: xphome.zip.

Goed te lezen met de meeste browsers. Ook offline voor het geval u Windows XP nog installeren moet...Deze teksten mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2010).