StarOffice installeren

> Index <

Deze tips gelden voor de Nederlandse versie van StarOffice 5.1a, de versie die door SUN uitgegeven wordt. Deze kwam uit voor Linux, Solaris, Windows en OS/2. Inmiddels is StarOffice 5.2 voor Windows en Linux uitgekomen.

De ontwikkeling van de OS/2 versie van StarOffice bleef steken op versie 5.1a. SUN wil StarOffice 6 onder de GPL plaatsen, maar volgens de laatste berichten geldt dit niet voor de OS/2 versie. Sterker nog: SUN verwijderde de SO versie 5.1a van haar website. Terwijl StarOffice ooit als een OS/2 applicatie begonnen was! Zoek daarom op Hobbes. Of vraag de laatste Nederlandstalige 5.1a versie aan een OS/2 gebruiker.

Er zijn meer multi-platform Office pakketten. Te denken valt aan Applixware (een echte netwerk applicatie voor Linux/UNIX en Windows varianten), Corel's WordPerfect Office (Windows, naar Linux geporteerd) en de Lotus Smartsuite (Windows, naar OS/2 geporteerd). De Linux versie van Applixware is via het X protocol op het TCP/IP netwerk te benaderen. Zie bijv. de screenshot van Applixware onder OS/2.

Unix versies zijn ook via het netwerk op andere platforms te gebruiken (Zie: Het X Windows Systeem). Hiervoor hebt u een X server en een TCP/IP netwerkverbinding nodig.

Maar alleen Sun's StarOffice werkt snel op alle gangbare platformen. Er is zelfs een Java versie van. StarOffice leest en schrijft MS Office en het is gratis. Wat wenst een multi-booter nog meer.

U kunt alle versies van StarOffice 5.1a (Win32, OS/2, Solaris, Java, Mac) - ja, zelfs het UNIX besturingssysteem Solaris - bij SUN bestellen en/of downloaden, maar u kunt ook meerdere versie (OS/2, WIN32, Linux) op een enkele CD bestellen bij Mensys.

StarOffice wordt geïnstalleerd door een setup te draaien.

De installatie op een multi-user systeem als Linux of Solaris verloopt wat anders.

Hier installeert u StarOffice met de netwerkoptie (./setup -net).

StarOffice onder Linux installeren

Gezien het succes van StarOffice hebben de meeste Linux distributeurs voor StarOffice 5.2 gemakkelijker procedures ontwikkeld. Dikke kans dat er al een StarOffice setup icoontje op de KDE desktop is geplaatst. Hieronder vindt u een beschrijving van de SO 5.1b procedure.

U installeert Staroffice als root. Dit geldt voor alle Linux versies. Uw systeem moet over libc6 (glibc2) beschikken. U gaat dit na door met cd /bin naar de systeemdirectory te gaan en daar met ldd cat de versie van de C bibliotheek op te vragen.

sjoerd@zolder:~> cd /bin
sjoerd@zolder:/bin> ldd cat
        libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x40023000)
        /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x40000000)

U pakt het tar bestand in de huidige directory uit met tar -xvf so51_lnx_31.tar of wel zo gemakkelijk met de Midnight Commander (mc).

De installatie verloopt onder X. U zoekt het bestand /so51inst/Office51/setup op. Deze moet u onder Linux niet zomaar starten, maar met de netwerkoptie. Onder de KDE kunt u met Ctr-T een terminal in de /Office51 directory starten:

./setup -net

De ./ geeft de huidige directory aan (die bij root uit veiligheidsoverwegingen niet in het pad hoort te zitten). Het installatieprogramma zoekt de X server van root op en de rest van het verhaal gaat met een grafische wizard. Een goede locatie voor SO51 is /opt/Office51a of anders /usr/local/Office51a. Een oudere versie (Office5) wordt dan niet overschreven.

De a (achteraf was NL51a beter geweest) heb ik toegevoegd omdat ik de Nederlandse 5.1a versie installeerde en hiermee wil voorkomen dat een SuSE update die met een Engelse versie zou overschrijven.

Vervolgens worden de bestanden naar de installatiedirectory gepompt. Het gaat om max. 160 MB, waaronder veel clipart. Gebruikt u StarOffice op meerdere besturingssystemen op een PC dan bestaat de mogelijkheid clipart en sjablonen op bijv. een FAT32 schijf te delen (extra /Opties / Paden).

De truc is nu dat StarOffice voor iedere individuele gebruiker op uw multi-user systeem vervolgens maar een paar MB nodig heeft om StarOffice met de optie Standaard Werkstation Installeren in zijn Home directory te krijgen. Hierbij is het voldoende om onder X het installatiescript /opt/Office51/bin/setup op te starten. Vervolgens komt u weer in de grafische installatie Wizard terecht. Bij de installatie van een Standaard Werkstation worden alleen de voor de individuele configuratie benodigde bestanden geïnstalleerd.

De optie Standaard Installatie Lokaal plaatst alle bestanden in uw home directory (en dat is eigenlijk alleen nodig als u op een traag netwerk zit en/of geen toegang hebt tot de installatiedirectory).