StarOffice temmen

> Index <

StarOffice's Auto-Opmaak functie intomen

> Top <

Als u tekst schrijft, merkt u al gauw dat StarOffice soms merkwaardig gedrag vertoont.

Tikt u een URL (http://www.iets.com) dan wordt die spontaan blauw en onderstreept. Woorden worden vanzelf afgemaakt. Het woordje "vanzelf" werd bijv. in "vanzelfsprekend" veranderd. Er ontstaan zomaar tabellen.

In een goed bedoelde poging van de StarOffice makers uit Hamburg om Microsoft Office af te troeven, zijn allerlei dubieuze functies standaard geactiveerd. Hebt u hier ook hinder van? Dan wordt het tijd StarOffice's Auto-Opmaak functie in te tomen.

Activeer Document bewerken. Kies: Extra / AutoCorrectie /AutoOpmaak en gaan naar het tabblad Opties. Zet daar zo'n beetje alles uit (en zeker datgene waarvan u niet weet wat het doet). Ga daarna naar het tabblad Woordinvulling en zet &ldquo;Woorden afmaken&rdquo; uit. Daarna is het een stuk prettiger werken.

Fonts

> Top <

Standaard maakt StarOffice gebruik van de fonts van het besturingssysteem. Linux en OS/2 werken veel met Postscript fonts. Deze zien er beter uit, naarmate u hogere beeldschermresoluties gebruikt.

Onder Linux en OS/2 kunt u ook TrueType fonts toepassen. Onder de Linux versie moet u als root naar de Printer Setup gaan (Personal / SP Admin). De XFree86 versie 4 server heeft ondersteuning voor TT fonts ingebouwd.

Onder OS/2 is het raadzaam de truetype.dll van de Freetype/2 fontserver te installeren (onder OS/2 Warp een kwestie van vervangen van de \os2\dll\truetype.dll). TrueType fonts zien er daarna gewoon beter uit, hoewel de driver niet aan de anti-aliasing van Windows kan tippen.

Mappen onder verschillende besturingssystemen delen

> Top <

StarOffice neemt nogal wat schijfruimte in beslag. Als u op uw PC meerdere versies gebruikt (Windows, OS/2, Linux) kan het wijs zijn, bepaalde directories op een logisch station te delen. Helaas is het tijdens de installatie niet mogelijk om onderdelen van het pakket op verschillende partities te installeren.

Maar achteraf valt nog veel te regelen. Kijk maar eens in Extra / Opties / Algemeen / Paden. Ook als u niet met gebrek aan schijfruimte kampt, kan het praktisch zijn om tenminste voor uw eigen gemaakte sjablonen en gebruikerswoordenboeken gedeelde so51/templates resp. so51/wordbook mappen aan te maken. Anders zal de spellingscontrole onder Linux of OS/ 2 de woorden niet herkennen die u onder Windows aan het gebruikerswoordenboek toegevoegde.

> Top <
> Index <