Classic CompuServe versus het CS2000 van AOL1

>> CIS Index <<

Eind 1997 nam de Amerikaanse internet provider America Online (AOL) haar concurrent CompuServe over. AOL beschikt evenals haar concurrent Microsoft (MSN) over veel geld. AOL slurpte met haar beurskapitaal naast CompuServe, Netscape, ICQ en recent Warners op.

CompuServe, bekend vanwege haar uitstekende fora en bibliotheken, vele online diensten en een wereldwijd netwerk, mocht als merk blijven bestaan. Maar sinds de overname door AOL is het karakter van CompuServe (nu CompuServe 2000 geheten) ingrijpend veranderd.

De klassieke CompuServe software was ingesteld op Forum bezoek. Bij het opstarten kon de gebruiker een Forum bezoeken of met een browser het internet opgaan. Na de opkomst van het internet werden de CompuServe fora en andere online diensten als het fidonet steeds minder bezocht. Via zoekmachines, nieuwsgroepen en FTP sites kon men ook aan de gewenste informatie en bestanden komen. Degenen die de fora trouw bleven deden dat vooral vanwege het besloten karakter van de CompuServe fora: door huisregels en moderatie door sysops werd een prettige sfeer gecreëerd. Zie bijv. Nllinux: membership.

CompuServe profileerde zich na 1995 steeds meer als internet provider en niet meer als online dienst voor offline gebruik. Als argument werd wel aangeven dat de fora duur waren in het onderhoud. Voor veel leden bleven de fora CompuServe's best bewaarde geheim. In de praktijk gingen ze slechts surfen en gebruikten ze het besloten CompuServe netwerk voor hun e-mail verkeer. M.n. voor reizigers en bedrijven was CompuServe ideaal vanwege een wereldwijd netwerk van inbelpunten.

Zoals het een kwaliteitsprovider betaamt leverde CompuServe middelen voor forum bezoek, emailverkeer en internet toegang onder vele besturingssystemen.

Voor de reguliere forumbezoek en sysops bestaan er uitstekende third party producten om off-line de welingelichte kringen van de CompuServe Fora te bezoeken (zie Off-line readers (OLR).

CS2000

AOL voer echter een andere koers. Vanaf juni 1999 werd massaal op "AOL technologie" gebaseerde CS2000 CD's in Nederland verspreid. Oude (klassieke) CompuServe leden werden in de praktijk aangemoedigd om "over te stappen" van de klassieke CompuServe software naar die van America Online, nu CompuServe 2000 genoemd. Die was goedkoper. Het ging echter niet om een update van bestaande CompuServe Information Managers, maar om een nieuw programma èn een nieuwe abonnementsvorm (account). Met behoorlijk wat beperkingen.

CS2000 maakt gebruik van een specifieke AOL interface die alleen onder Windows 95/98 werkt. Over het nut van deze PPP interface voor de gebruiker is weinig bekend. Het zou het ouderlijk toezicht mogelijk maken. Via een dial-up procedure met CS2000 op het AOL netwerk komt u het internet op. Het specifieke AOL PPP stuurbestand is nog steeds niet onder Windows NT/2000, Windows CE, Windows 3.1 (1), DOS, OS/2 of Linux te gebruiken. En alleen via dit AOL stuurbestand kunt u normale internet programma's gebruiken. Er lopen CS2000 testprogramma's voor de MAC, NT en Windows 2000. Maar er is volstrekt geen zicht op een Linux of OS/2 versie.

Voor het benaderen van de CompuServe Fora met een echte Off Line Reader (OLR) of voor het gebruik van CompuServe als internet service provider (ISP) onder een ander PC besturingssysteem dan Microsoft Windows 9x hebt u altijd nog het veel duurdere classic account nodig.

De klassieke CompuServe navigators (ftp://ftp.csi.com/software/windows/) geven "slechts" de content weer. Ze zijn daardoor sneller. Voor het bezoeken van de fora met een classic account maakt u gebruik van de klassieke CompuServe navigators (DOSCIM, OS2CIM en WINCIM varianten). Deze bieden het voordeel dat de opgeslagen forumberichten off-line te lezen en te beantwoorden zijn. U bespaart zich het geklik door een web-interface met veel reclame. Dat scheelt u tijd en geld (telefoontikken) als u de fora regelmatig bezoekt.

Het "goedkope" CS2000 account was vooral bedoeld voor instappers die snel en gemakkelijk het "het internet" op willen, bijv. om te gaan chatten. Nieuwelingen vinden alles mooi en zijn niet kritisch t.a.v. de bovengenoemde zaken: ze weten niet beter. Door een snelle en gemakkelijke installatieprocedure hoopt AOL een voorsprong te verkrijgen op andere internet providers.

Met CS2000 hoopt AOL een belangrijk deel van haar internet diensten d.m.v. reclame te kunnen financieren. Hiervoor is het nodig dat gebruikers langdurig online zijn en met frames en channels geleid worden. De telefoonkosten moeten daarom omlaag. Het gebruik van de in Europa populaire Forum OLR's, die slechts content ophalen en reclame weren, wordt binnen deze strategie ontmoedigd. Gezien AOL's fusie met Warner Bross zal het resultaat uiteindelijk een soort interactieve kabel-TV zijn.

Webview

>> CIS Index <<

De CompuServe Fora zijn met CS2000 alleen nog maar in de zogenaamde webview te benaderen. Dit kan alleen online. Dit werkt echter nooit zo snel als een OLR. In Amerika, waar lokale telefoontikken niet tellen, is het gebruikelijk dat computers de hele dag met het internet verbonden zijn. In Nederland is dat alleen met een kabelaansluiting betaalbaar.

Dat er voor deze omslachtige weg werd gekozen heeft te maken met de manier waarop internet providers hun geld verdienen. Abonnementsgelden tellen steeds minder. De inkomsten worden meer uit royalties van telefoonmaatschappijen en reclame gehaald. Vandaar de stroperige sites vol banieren met frames die je moeilijk kunt verlaten. In de toekomst zullen providers ook steeds meer uw surfgedrag bestuderen. Dit t.b.v. de commerciële instellingen en sponsors.

De webview is een visueel aantrekkelijke HTML presentatie van de berichten op de CompuServe fora. De webview maakt gebruik van internet pagina's en Java, zodat u er ook iets onder Linux van kunt zien. Bijv. de alom vertegenwoordigde Chat knop. Het Linux forum is voor leden via het internet met de webview te bekijken op: http://forumsb.compuserve.com/vlforums/default.asp?srv=nllinux of recent ook onder http://go.compuserve.com/NLLINUX.

Maar dit werkte tot voor kort alleen onder Windows omdat de webview gebruik maakt van Remote Passphrase Authentication ( RPA), een techniek die alleen onder Windows beschikbaar is. RPA is geen gewone plugin, maar vereist een aanpassing van de browser. De door IBM uitgebrachte Netscape Navigator voor OS/2 is er bijv. niet voor aangepast. Benadert u onder Linux een Forum waarvan u lid bent krijgt u "This forum does not support guests. " te horen.

Of:

This area can not be accessed by your account.

This usually happens because:

Special permissions are required.

Availability is limited by geographic region.

If you believe that your account should be able to access this area, please contact Customer Service at

GO FEEDBACK to report the problem.

If you would like to make another selection, click on your browser's back button to return to the previous page.

Preview this site for FREE! Click here!

En als het niet werkt:

You have logged in too many times. Please try again later.

De laatste tijd zijn er echter aanwijzingen dat AOL de webview voor meer besturingssystemen toegankelijk maakt. De eerste berichten op het NLLinux Forum kwamen al via de Linux versie van Netscape binnen. Hierbij werd gebruik gemaakt van het CompuServe ID of de CS2000 schermnaam om in te loggen. CS2000 gebruikers belden via een gratis provider (CS2000 biedt geen mogelijkheid om onder Linux in te bellen).

Bij het inloggen lijkt AOL/CompuServe steeds meer gebruik te maken van Java in plaats van alleen onder Windows werkende Visual Basic scripts. De alleen onder Windows werkende Virtual Key is dan niet meer nodig. Hierbij lijkt het nodig te zijn om in Netscape "en-US" (onder Edit / Preferences / Navigator /Languages) als eerste taal te zetten. Dit omdat het openzetten van de Fora voor niet Virtual Key gebruikers door de Amerikaanse tak van CompuServe (lees AOL) wordt geinitieerd.

>> CIS Index <<

1Deze tekst mag niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).