Een Off-line Reader voor de CompuServe Information Services (CIS OLR) is een programma dat in hoog tempo forumberichten en bibliotheekbestanden kan versturen en binnenhalen.
OLR's zijn ontworpen in een tijd dat CompuServe ruim $22 / uur rekende. De modems waren nog niet zo snel als nu. Gebruikers werden op kosten gejaagd. Vandaar de nickname Compu$erve (CI$).
Inmiddels heeft AOL CompuServe opgekocht en de prijzen voor CS2000 drastisch verlaagd.
Het "classic" CompuServe abonnement blijft evenwel duur.
Waarom? AOL heeft er blijkbaar belang bij dat u naar CS2000 overstapt. De CS2000 interface toont u reclame die u onder CompuServe classic tijdens een forumbezoek niet ziet. Maar wat is daar op tegen?
Reclame is propaganda: illusie en desinformatie, waarvoor grif wordt betaald. Ongetwijfeld wist u dat al, maar u staat er niet de hele dag bij stil. Vandaar dat de reclame de hele dag doorroffeld.
Als een inferieur produkt (qua toegevoegde waarde) via een reclame campagne beter verkoopt, zijn fabrikanten en leveranciers bereid daar veel geld in te steken. De prijs van een merkproduct (parfum, merkkleding) is doorgaans maar een fractie van de productiekosten. De rest wordt verkocht als lucht (zeker i.g.v. een duur merkparfum). Bepaalde deodorant gebruikers (de markt) geloven nu eenmaal dat ze met een onweerstaanbaar moeten luchtje rondlopen. En willen er grif voor betalen. Zo'n geloof wordt door de reclame versterkt.
Maar ook in de IT wereld bestaat de meerwaarde voornamelijk uit lucht: Als een internet provider tegen een leverancier kan zeggen : ik heb x miljoen gekken die in mijn startpagina geloven dan is dat kassa!
AOL (en de gratis en bijna gratis providers) verdienen niet zozeer aan de abonnementskosten, maar aan uw telefoontikken en desinformatie (reclame). Omdat online chatten meer telefoontikken oplevert dan een offline een smtp berichtje posten, propageren ze online chatten. Omdat het bezoek aan een forum onder CS2000 met reclame banners "verlevendigd" wordt, promoten ze de trage web-interface: Niet omdat die voor u beter is, maar omdat ze aan de "sticky" reklamebanners meer kunnen verdienen...
Het World Wide Web wordt daarmee steeds meer ingepikt door gewetenloze providers (ik ga er hierbij vanuit dat het geweten van een beursgenoteerde firma bestaat uit het simpele woordje "winst" bestaat), die ervoor zorgen dat u via hun startpagina automatisch terechtkomt op die sites die de provider voor de links en banners willen betalen. De niet betalende (maar vaak veel informatievere websites) komen niet meer in het rijtje voor.
In dit opzicht wil ik u er op wijzen dat voor een "voorste rij plaats " op een zoekmachine grif geld betaald wordt. En u maar denken dat alleen "content" gold. Nee dus. Ook zoekmachines moeten ergens van leven.
OLR's voor forumbezoek werken niet onder AOL's CS2000. |
Het principe van een OLR is niet anders dan dat van een USENET nieuwslezer als Free Agent. In plaats van nieuwsgroepen geeft u op welke Fora en welke secties u wilt bezoeken. Het lezen en beantwoorden van uw post en de fora geschiedt nadat de telefoonverbinding afgesloten is, waardoor u op verbindingskosten bespaart en uw tijd kan nemen om er over na te denken...
De door CompuServe verstrekte klassieke software biedt u de mogelijkheid om specifieke berichten/draden op te slaan en bij de volgende sessie te beantwoorden. Off-line readers doen dit standaard en hebben bovendien het voordeel dat ze de inhoudsopgaven van de forumbibliotheken op uw harde schijf kunnen bewaren. Met één klik kunt u zo'n bestand in de volgende run langs de Fora downloaden. OLR's maken het werken met CompuServe daarmee een stuk goedkoper en gemakkelijker.
De DOS en 16 bits Windows CompuServe off-line readers zijn met een classic account onder DOS, Windows 3.1, Windows NT en OS/2 te gebruiken. De OS/2 OLR Golden Compass loopt met een classic account onder OS/2.
En OLR voor Linux kon tot dusver niet worden gemaakt worden omdat CompuServe de voor haar HMI protocol benodigde DLL alleen in een Windows en OS/2 versie vrij heeft gegeven. De code zelf is niet vrijgeven.
Er bestaat wel een Perl script van Jim McGinness (RPA_Proxy) waarmee het mogelijk is onder Linux /UNIX met een willekeurige browser de Webview te bezoeken. De handleiding is echter ingewikkeld en de gemelde resultaten vielen tegen. Het script maakt een proxy aan die voor u de RPA authentificatie verzorgd.
De beste resultaten onder Linux werden tot nu bereikt met de DOS OLR Tapcis onder DOSEMU, 16 bit Windows toepassingen onder Wabi voor Linux. De screenshot van Virtual Acces onder Linux geeft aan dat ook het uiterlijk van Linux niet bepaald zielig is. Het door SUN voor Solaris ontwikkelde Wabi is helaas door Caldera van de markt gehaald.
Jeroen van Erp schreef een handleiding Linux & OzWin over het gebruik van de meest populaire CompuServe OLR onder Linux via Wine.
Wine is de open source Windows emulator voor het UNIX platform, die onder andere bij de port van de CorellsWordPerfect Office 2000 naar Linux gebruikt werd.
Sinds kort bestaat er echter Vmware: Dit is een bijzonder krachtige PC emulator. VMWare kan een virtuele DOS, Windows 3x, 9x, NT 4.0 en zelfs een FreeBSD machine onder Linux draaien (helaas geen OS/2). Een demoversie van VmWare versie 1.0 wordt bij SuSE 6.2 geleverd. De systeemvereisten zijn evenwel hoog. Een Pentium 200 en vooral veel geheugen worden aanbevolen om goed te kunnen multitasken: Het liefst 128 MB RAM, oftewel 64 MB voor Windows en 64 MB voor Linux.
Voor meer informatie over de diensten van CompuServe verwijs ik u naar het NLHELP forum van CompuServe. Off-line readers hebben een eigen sectie in NLCOMP.
1Deze tekst mag niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).