Gnome

>> Index <<

GNOME is de afkorting van GNU Network Object Model Environment. Het GNOME project levert evenals de KDE een complete omgeving voor grafische applicaties.

Redhat was een van de sturende krachten achter het GNOME project. Overigens is het GNOME project geheel op het OpenSource(tm) principe gestoeld. GNOME maakt gebruik van de GTK+ toolkit voor haar applicaties. Het doel van het project is een gebruikersvriendelijke object georiënteerde Desktop te maken, bestaande uit applicaties die allen dezelfde look and feel hebben. De Werkplek van OS/2 wordt hier vaak als voorbeeld gesteld.

Meer informatie over GNOME vindt u op de homepage: http://www.gnome.org.

GNOME levert geen Window Manager, maar kan als grafische gebruikers interface (GUI, Desktop) vanuit een willekeurige WM met de volgende opdracht worden geladen:

panel

Heet het scipt bij u anders vraag het dan aan apropos:

sjoerd@multiboot:~> apropos panel
gnome-panel (1)      - The GNOME Panel
sjoerd@multiboot:~> whereis gnome-panel
gnome-panel: /opt/gnome/bin/gnome-panel

Het Gnome paneel plaatst zich dan bovenop de bestaande desktop. Deze als tabblad in te richten werkbalk wordt gebruikt om applicaties te lanceren. Hierbij blijft het oorspronkelijke menu van de Window Manager volledig functioneel.

Gnome werkt in mijn ervaring beter samen met fvwm2 dan met de KDE 1.1. Bij de KDE worden de iconen over elkaar heen geplaatst. Hoe u fvwm2 naast de KDE kunt gebruiken staat beschreven in Meerdere X sessies draaien.



De Gnome desktop van Novels Suse 10

Wie eens kennis wil maken met een moderne Gnome kan bij Novel terecht. Novel, sinds 2003 eigenaar van Suse Linux, besloot in 2005 bijna de open source Gnome desktop tot Suse's standaard te verheffen (heise.de). Tot dan toe had Suse voor de KDE gekozen, hoewel ze altijd wel representatieve Gnome pakketten aanboden (panel &). Maar zover kwam het niet: bij de installatie van Suse 10 worden zowel de snelle KDE v. 3 als de gnome desktop aangeboden.

Maar wie voor de gnome desktop kiest, ziet u in "top" vooral de met een k beginnende KDE applicaties voorbijrazen. Gnome heeft immers geen Window Manager. Een gnome desktop wordt dan gemakkelijk een hybride desktop van een "vreemde" Window manager (bij Suse 10 de KDE, vanwege de vele KDE applicaties), Gnome's bestandsbeheerder Nautilus en een startbalk voor applicaties (gnome-panel).

Novells Gnome desktop loopt op een uitklede KDE Window Manager, waar "whereis konqueror" niets oplevert omdat /opt/kde/bin/konqueror niet is geinstalleerd, net zoals omgekeerd op de KDE versie /opt/gnome/bin/gnome-panel weggelaten is.

Nautilus

Veel van de functionaliteit van de Gnome Desktop berust op Nautilus, de bestandsbeheerder van het gnome project. Nautilus is net als zijn KDE tegenhanger kfm (tegenwoordig Konqueror) en de Windows explorer een bestandsbeheerder die zelfstandig programma's lanceren kan. Net als Konqueror herkent Nautilus de diverse extensielose uitvoerbare bestanden niet aan hun extensie maar aan hun eerste tekens.



>> Index <<