De K Desktop Environment (KDE) is een moderne grafische gebruikersinterface (GUI) voor Linux. De KDE draait net als andere Window Managers (WM) onder Xfree86, de X-server voor UNIX en Linux systemen. Het ziet er naar uit dat steeds meer Linux distributies de KDE als Window Manager (Desktop) gaan gebruiken i.p.v. variaties op klassieke Window Managers als fvwm.
De KDE heeft in uiterlijk opvallend veel weg van Windows 9x, maar de KDE draait onder Linux wel op een stabieler, sneller en efficiënter 32-bits besturingssysteem. Internetten gaat onder Linux erg snel. Ook op een Pentium 75 of een wat snellere 486DX.
Maar informatie over de KDE vindt u op de KDE homepage: http://www.kde.org en lokaal op KDE tips.
Hieronder ziet u een screenshot van mijn KDE desktop. U kunt het beeld vergroten door er op rechts te klikken en "Beeld: Bekijk" (Netscape) te kiezen. Uit de dan goed leesbare menu's mag blijken dat de KDE hard aan de weg timmert.
Ik
heb de KDE versie 1.0 op een Redhat 5.1 en SuSE 5.3 systeem getest.
Momenteel gebruik ik de KDE 1.1 van SuSE 6.1 en KDE 1.1.2 van op
Linux Mandrake.
De binaries (16 MB in versie 1.0) voor Redhat waren in rpm formaat te downloaden van : ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/1.0/distribution/rpm/RedHat-5.1/i386/binary/ , maar het spreekt vanzelf dat u voor andere distributies en versies elders in de directoryboom moet zoeken. Het installeren van de KDE met rpm's is beslist niet moeilijk. U hoeft als root slechts enkele commando's te typen, zoals beschreven in de README bestanden.
Recente Linux distributies zullen het pakket op de CD meeleveren. Inmiddels zitten we op versie 2.
Deze tekst mag niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).