Het netwerk instellen

> Index <Internet delen (ICS)

Hardware router

Internet Connection Firewall (ICF)

De firewall aanzetten
Statefull inspection
Uitzonderingen
Geavanceerde instellingen
De netwerk shell (netsh)
Conclusie

Wizard Netwerk instellen

Handmatig het netwerk instellen

Hostnaam en werkgroep van uw computer
Grafisch een netwerkverbinding maken
Met de net-opdrachten een netwerkverbinding maken
NetBIOS via TCP/IP inschakelen
Gebruikersrechten instellen op Windows XP shares
Verborgen shares
PSTools van Mark Russinovich

Verborgen shares

LiteratuurKiest u tijdens de Windows XP Home installatie voor een Standaard Netwerk Configuratie dan worden de volgende protocollen en diensten geïnstalleerd:

 1. Het Internet Protocol TCP/IP ingesteld via DHCP

 2. Client voor Microsoft-netwerken

 3. Bestands- en printerdeling voor Microsofts netwerken

 4. Het SMB over TCP protocol

 5. De Quality of Service pakketplanner

Waar zijn ze voor nodig?

Wat kunt u nog meer gebruiken?


Met de Wizard Netwerk instellen (netsetup.cpl) kunnen de volgende voorzieningen worden ingesteld:

Simple File Sharing lijkt op Eenvoudig delen in Microsofts eerdere LAN producten. Onder Windows XP Home is het de enige vorm van delen. Het verloopt via het gastaccount. Hierdoor profiteert u nauwelijks van de bescherming van het NTFS systeem. Simple File Sharing wordt in Gebruikersrechten op Windows XP Home uitvoerig besproken.

Maar in de praktijk komt het er op neer dat u de Eenvoudig gedeelde mappen via het gast-account laat benaderen. Dit gast-account heeft standaard geen wachtwoord en uw shares zijn dan door iedereen te benaderen. Dat is natuurlijk gemakkelijk, maar levert ook een enorm veiligheidsrisico op.

De oude manier van delen in het Windows evenknienetwerk, waarbij computergebruiker Jan alleen maar de shares van Piet kan benaderen als hij gebruikersaccount heeft op de computer van Piet, kwam in XP Home te vervallen. Shares zijn nu alleen maar eenvoudig te delen als u ze toegang verschaffen aan de groep Iedereen.

Internet delen (ICS)

> Top <

Internet delen, in het Engels Internet Connection Sharing (ICS) werd in Windows 98 SE geintroduceerd. Een via een modem met de internet provider verbonden Windows PC werkt als NAT router en DHCP server voor het LAN. De met de ICS server verbonden PC's krijgen via de DHCP server IP adressen in de 192.168.0.x reeks.

Met het internet verbonden modem (telefoon, ADSL, kabel)

Windows ICS server met twee verbindingen (gateway)

LAN interface hub/ switch

ICS clients

Internet (ISP) <-------

Publiek IP adres
Netwerkadresvertaling

---------- firewall----------
192.168.0.1 (DHCP server)

geen IP adres


192.168.0.2 t/m 192.168.0.254 met

netmasker: 255.255.255.0

De met het internet verbonden computer (hier de ICS server) heeft een firewall nodig om de servers op de onveilige interface met het publieke netwerkadres te beschermen. Hiervoor was de Internet Connection Firewall (ICF) bedoeld. Sinds Windows XP Service Pack 2 voor XP wordt de Windows firewall standaard aangezet. Ook als u geen lokaal netwerk heeft of inlogt binnen een bedrijfsnetwerk (domein).

De IP adressen 192.168.x van de ICS clients zijn niet op het internet te zien. Maar ze hebben wel virusscanners en persoonlijke firewalls nodig om besmetting van het LAN via mail, mediadragers en gedownloade bestanden te voorkomen. Daarnaast kunnen ze ook als client riskante verbindingen onderhouden met het internet (peer-to-peer, Instant Messengers, MSIE's ActiveX). Zelfs anti-virus software komt in de SANS/FBI top 20 van kwetsbare programma's voor. Daarom is op iedere met het internet verbonden computer een gebruikersaccount met beperkte rechten essentieel.

Internet delen is vooral voor "Windows netwerken" bedoeld, maar u kunt natuurlijk ook andere clients (OS/2, Linux, etc) gebruik laten maken van de Windows ICS server. U geeft ze dan een vast IP adres in 192.168.0.2 t/m 192.168.0.254 reeks en stelt 192.168.0.1 als de default route (gateway) in. De IP adressen van de DNS krijgt u van uw provider. Ze zijn ook te achterhalen door op het pictogram LAN-verbinding rechts te klikken: Status / Tabblad Ondersteuning / Details of met ipconfig /all op de prompt.

Hardware router

> Top <

Een opzet met een hardware router en firewall is een stuk veiliger. Zo'n router draait geen Outlook of andere gemakkelijk te misbruiken client software. Een router heeft ook geen vaste schijf: hij draait altijd dezelfde software vanaf zijn EPROM. Hierdoor krijgen virussen en Trojaanse paarden geen vat op de router. Ze kunnen alleen de groen gekleurde LAN adressen besmetten, maar hun servers zijn niet op het internet te zien.

Meestal belt de router voor u naar het ADSL of kabelmodem in. U kunt de netwerkadressen zelf instellen.

breedbandmodem

Router

LAN interface hub/ switch

Werkgroep van LAN clients

Internet (ISP) <-------

Publiek IP adres op

WAN interface
Netwerkadresvertaling

------router firewall----------
192.168.1.1 (DHCP server) op LAN interface

geen IP


192.168.1.2 t/m 192.168.1.254 met

netmasker: 255.255.255.0


Omdat de router de netwerkadresvertaling, de DHCP server en de de firewall functies levert, zet u Windows Internet Connection Sharing (ICS) en Firewall (ICF) uit.


Ieder lid van de werkgroep draait immers uitsluitend onder een veilig niet op het internet zichtbaar IP adres. Maar ook hier zijn virusscanners en zowel het in- als uitgaande persoonlijke firewalls zinvol om besmetting van het LAN via het internet en mediadragers te voorkomen. De verplichte gebruikersaccounts met beperkte rechten sluiten de beveiliging af. Want u heeft weinig aan een firewall als uw zoontje via het internet alles installeren mag.


Hoe zet u Windows Internet Connection Sharing (ICS) en Firewall (ICF) uit?


Kies in de Wizard Netwerk instellen (netsetup.cpl) bij Selecteer een verbindingsmethode voor Overige.
Kies vervolgens voor: Deze computer maakt rechtstreeks verbinding met het Internet of doet dat via een hub in het netwerk.Internet Connection Firewall (ICF)

> Top <

Sinds Windows XP Service Pack 2 wordt de bij Windows XP meegeleverde Internet Connection Firewall (ICF) standaard aangezet. Deze Windows Firewall verzorgt de netwerkadresvertaling van Internet Delen (ICS) en beschermt de op het internet aangesloten computers tegen indringers van buiten.

De firewall aanzetten

> Top <

Op een nieuwe Windows XP (SP0) installatie zet u hem aan via:

Rechts klikken op Start/ Mijn netwerklokaties, kies Eigenschappen
Rechts klikken op uw modem of LAN verbinding, kies Eigenschappen
Tab Geavanceerd, en vink Mijn computer en netwerk beveiligen door het
beperken of verhinderen van de toegang vanaf het Internet aan (SP0).
Schakel op een direct (dus niet via een router/gateway) met het internet verbonden computer altijd Bestands- en printerdeling voor Microsofts netwerken op de modems en netwerkkaarten uit (Eigenschappen/ Tab algemeen)!
Klik OK en reboot de computer.

Daarna is het zaak om Service Pack 2 te installeren.

Service Pack 2 zet de ICF firewall standaard aan. Maar firewalls van derden kunnen de ICF firewall weer uitzetten. Deïnstalleert u zo'n programma omdat de gratis proefperiode is verstreken, dan zit u zonder firewall. Maar als het goed is zal het Windows Beveiligingscentrum u dan een waarschuwing geven.

In SP2 zet u de ICF firewall weer aan via Start / Configuratiescherm / Beveiligingscentrum / Windows firewall.

Statefull inspection

> Top <

De Windows Firewall controleert alleen het binnenkomende verkeer. Met betrekking tot het TCP verkeer gebeurt dit via statefull inspection. Hierbij worden alleen TCP pakketjes van vreemde hosts die een verzoek van uw Windows client beantwoorden doorgelaten. Pakketjes die niet van de door uw programma's benaderde diensten afkomstig zijn worden weggegooid, tenzij u voor bepaalde programma's uitzonderingen toestaat.

Uitzonderingen

> Top <

Op het tabbad Uitzonderingen kunt u aangeven welke applicaties (Programma toevoegen) of poorten (Poort toevoegen) toegang tot het lokale netwerk en/of de buitenwereld.

Op uw eigen thuisnetwerk moeten diensten als Bestands- en printerdeling natuurlijk wel in staat zijn om client verzoeken te ontvangen. Via de optie Bereik wijzigen kunt u aangeven van wie die verzoeken mogen komen. Bestands- en printerdeling en het UPnP-framework staan standaard op Alleen dit netwerk (subnet) ingesteld. Maar voor het Externe bureaublad en Windows Messenger is dat iedere computer, tenzij u alleen verbindingen binnen uw eigen (bedrijfs)netwerk wilt toestaan. Het bereik van Windows diensten als Extern bureaublad en Hulp op afstand kunt u beter beperken tot de IP adressen van degenen die u daadwerkelijk helpen (Bewerken \ Bereik wijzigen). Diensten die u niet nodig heeft zet u natuurlijk uit.


Dienst

Poorten

Bereik

Bestands- en printerdeling

139/TCP, 445/TCP, 137/UDP, 138/UDP

Subnet

Extern bureaublad

3389/TCP

Elke computer (IP adres van uw "helpdesk")

Hulp op afstand

?

Elke computer (IP adres van uw "helpdesk")

MSN Explorer

?

Elke computer

UPnp Framework

2869/TCP, 1900/UDP

Subnet

Windows Messenger

?

Elke computer (subnet, IP adressen van uw maatjes)


Nieuwe diensten voegt u toe met Programma toevoegen. U ziet een lijst van geïnstalleerde programma's en kiest daaruit de dienst die u wilt activeren (eventueel na Bladeren). U lijkt op OK en selecteert de dienst opnieuw om het bereik (scope) in te stellen. Want standaard geeft XP Elke computer (Any) toegang tot uw dienst. Vreemd genoeg zag ik geen optie om de poorten in te stellen en dat is jammer.
Omdat in onveilige netwerken (bijv. het wlan van een vliegveld) het lokale netwerk door iedereen wordt gedeeld, kunt u onder de tab Algemeen de op uw eigen netwerk veilig beschouwde uitzonderingen tijdelijk uitzetten (Geen uitzonderingen toestaan). U kunt dan wel client verbindingen opbouwen (mail, browser), maar MSN en andere onder uitzonderingen vermelde diensten zullen het dan niet doen. Poortscanners zullen u niet meer vinden.


Op een draadloos thuisnetwerk moet u uw shares natuurlijk met WPA encryptie en MAC filters beveiligen. Want anders kunnen war-drivers meteen van de uitzonderingen op uw subnet gebruik maken. Als u uw software alleen als client inzet, is geen uitzonderingen toestaan natuurlijk de beste optie. Programma's als Windows Update die gebruik maken van een aparte bibliotheek (ICF API) kunnen de door hen benodigde poorten tijdelijk ook zelf open zetten. Het voordeel is dat u er geen omkijken naar hebt. Maar anderen vinden dit eng. Het is maar in wie je vertrouwen stelt.Geavanceerde instellingen

> Top <

In het laatste tabblad Geavanceerd kunt u onder de Instellingen van de netwerkverbinding internetdiensten aan interfaces (netwerkaarten, modems) verbinden.

U kunt protocollen activeren, toevoegen en bewerken.

Een protocol dat u misschien toevoegen moet is dat van de identificatie daemon (identd) op poort 113.
Via Bewerken in services kunt u aangeven op welk IP adres een internetdienst op het via Internet Connection Service gedeelde netwerk draait. Maar als u niet van ICS gebruik maakt en het IP adres van een Linux server invoert, werkt het niet.

Andere opties zijn het activeren van het firewall logsysteem (standaard uit) en het instellen van toegelaten ICMP protocollen (standaard geen).

Het aanzetten van het firewall logsysteem kan geen kwaad. Het bestuderen van uw eigen logbestanden is de beste manier om TCP/IP te leren kennen.

Voor IMCP geldt, iedere IMCP dienst die u niet (meer) gebruikt, zet u uit.

Met de knop Standaardinstellingen gaat Windows weer over tot de default firewall instellingen.

Meer lezen:

Deploying Windows Firewall Settings for Microsoft Windows XP with Service Pack 2 (word document) : Uitleg van Microsoft over hoe je de Windows SP2 Firewall eigenlijk moet gebruiken. Het geïnstalleerd hebben van een firewall is immers niet genoeg. Maar ik denk dat maar weinig XP gebruikers de handleiding gelezen hebben.De netwerk shell (netsh)

> Top <

Weinig bekend, maar goed om te weten, is dat de TCP/IP stack en firewall van Windows 2000 en XP naast hun grafische interface ook een command-line interface hebben. U roept hem op met het beheerprogramma netsh:


C:\Documents and Settings\root>netsh
netsh>?

De volgende opdrachten zijn beschikbaar:

Opdrachten in deze context:
..       - Een contextniveau omhoog.
?       - Een lijst met opdrachten weergeven.
abort     - Wijzigingen verwijderen die zijn gemaakt in off line-modus.
add      - Een configuratievermelding aan een lijst met vermeldingen toevoegen.
alias     - Een alias toevoegen.
bridge     - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh bridge.
bye      - Het programma afsluiten.
commit     - Wijzigingen doorvoeren die zijn gemaakt in off line-modus.
delete     - Een configuratievermelding uit een lijst met vermeldingen verwijderen.
diag      - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh diag.
dump      - Een configuratiescript weergeven.
exec      - Een scriptbestand uitvoeren.
exit      - Het programma afsluiten.
firewall    - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh firewall.
help      - Een lijst met opdrachten weergeven.
interface   - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh interface.
offline    - De actieve modus instellen op off line.
online     - De actieve modus instellen op on line.
popd      - Een context van de stack verwijderen.
pushd     - Huidige context op stack plaatsen.
quit      - Het programma afsluiten.
ras      - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh ras.
routing    - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh routing.
set      - Configuratie-instellingen bijwerken.
show      - Gegevens weergeven.
unalias    - Een alias verwijderen.
winsock    - Wijzigingen doorvoeren in de context netsh winsock.

De volgende subcontexten zijn beschikbaar:
 bridge diag firewall interface ras routing winsock

Voor Help-informatie bij een opdracht, typt u de opdracht, gevolgd door een
spatie en vervolgens ?.

netsh>

Het is belangrijk om te weten dat via deze netsh(ell) programma's en scripts uw netwerk- en firewallinstellingen ingrijpend kunnen veranderen. Het is een reden te meer om nooit als beheerder te gaan internetten. Want het excuus "Ik heb toch de Windows firewall" geldt niet als ieder programma met een kritisch lek (shelltoegang) buiten uw wil uw firewall kan uitzetten. Windows zal dan een waarschuwing geven, maar het is de vraag of u dat bijtijds opmerkt. U zult het i ieder gavl niet zien als het maar een poort betreft. Opdrachten als "netsh firewall set allowedprogram WORM enable" zijn geliefd bij gatenkaas minnende virussen en wormen (hier WORM genaamd).


De opdracht "netsh firewall show state verbose = enable" laat u bijvoorbeeld zien wat er echt gebeurd. En dan blijken er nogal wat UDP poorten van zogenaamde null-sessies standaard aan te staan.

Conclusie

> Top <

Het grote voordeel van de Windows firewall is dat hij voor veel mensen probleemloos werkt.


Belangrijke nadelen zijn:

Personal Firewalls die ook het uitgaande verkeer controleren, niet via scripts te managen zijn en me een waarschuwing geven als de door mij gebruikte internetprogramma's veranderd zijn, hebben toch wel mijn voorkeur. Maar de grote winst van de Windows Firewall is wel dat hij ook bij miljarden Windows gebruikers die je niet aan een (inter)netwerk toevertrouwen kunt standaard wordt aangezet. En dat houdt Windows weer wat langer in stand.Windows ICF: Can't Live With it, Can't Live Without it

Microsoft Windows XP Service Pack 2 - Windows Firewall

Using Netsh (Part 1)


Wizard Netwerk instellen

> Top <


De Wizard netwerk instellen is bedoeld om snel de netwerkfuncties van XP in te stellen.


Log in als beheerder. Zorg ervoor dat u de stuurbestanden van uw netwerkkaart geïnstalleerd heeft. Is dat nog niet gebeurd, dan moet u de Wizard nieuwe hardware draaien.

Onder Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Communicatie vindt u de Wizard netwerk instellen.

Hiermee kunt u:

De Wizard adviseert u om alle computers op het netwerk aan te zetten en een internetverbinding te maken. Gebruikt u een hardware router dan is dat waarschijnlijk al gebeurd. Computers met bronnen (mappen, printers) die u graag wilt benaderen zet u natuurlijk wel aan. En dat mag ook een Linux server zijn.

Daarna moet u een keuze maken tussen:

In het eerste geval is de computer via een modem (telefoon, ISDN, kabel, adsl) met het internet verbonden. Windows zal dan een ICS server op uw computer installeren. ICS bevat een DHCP server die u waarschijnlijk niet gebruiken wilt als uw router er al een heeft.

In het tweede geval zal het modem achter een router of een andere computer staan.

In de volgende vraag moet u aangeven of u de bestanden en printers van Deze computer met anderen wilt delen.

Maar in beide gevallen blijven de stuurbestanden voor Bestands- en printerdeling voor Microsofts netwerken op het systeem actief! De tweede optie verwijdert Bestands- en printerdeling niet, maar stelt slechts de Windows Firewall anders in. Zodra iemand die Firewall uitzet of verandert (netsh!), staan uw bronnen weer te kijk. Gelukkig heeft Windows XP Home geen verborgen beheerdersshares, maar XP Professional heeft die wel.

Als u uw bronnen niet met anderen delen wilt kunt u Bestands- en printerdeling voor Microsofts netwerken het best van uw systeem verwijderen! Daarna kunt u met behulp van Client voor Microsoft-netwerken nog wel de Windows, OS/2 en Linux samba shares (gedeelde mappen en printers) op andere computers bereiken.

Rechts klikken op Mijn netwerklokaties / Eigenschappen

Rechts klikken op LAN-verbinding / Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken selecteren en Verwijderen kiezen. Windows meldt u dat het voor alle verbindingen geldt. Daarna Sluiten.

Maar controleer dit voor de zekerheid met ALLE verbindingen (en zeker onder andere Windows versies).

En verwijder in Mijn netwerklokaties ook alle verbindingen die u niet kent (http://www.dialerdetect.nl)

U kunt ook de weg van Start / Configuratiescherm / Netwerkverbindingen kiezen.

Als u helemaal geen bronnen met andere computers deelt kunt u het best zowel Client voor Microsoft-netwerken als Bestands- en printerdeling voor Microsofts netwerken van uw systeem verwijderen!

Ten slotte vraagt de Wizard of u het volgende wilt:

Aangezien de netwerkinstallatiewizard me nooit kon uitleggen wat een en ander betekende voor Linux of OS/2 koos ik altijd voor de laatste optie. Je moet een netwerk immers nooit installeren op een manier die je niet begrijpt. Want dat is vragen om problemen. Om die reden kies ik liever voor de handmatige instellingen.

Handmatig het netwerk instellen

> Top <

Hostnaam en werkgroep van uw computer

> Top <

Als eerste moet u PC een computernaam geven.

Hiervoor rechts-klikt u op Deze computer en kiest Eigenschappen. De opdracht sysdm.cpl werkt ook. U komt in het tabblad Systeemeigenschappen.

In het tab Computernaam ziet u de naam van de computer en de naam van de werkgroep (standaard: MSHOME). Stel die desgewenst opnieuw in. Het kan ook via de wizard Netwerk instellen. Overigens kan Windows ook niet opgegeven werkgroepen in uw netwerkomgeving laten zien.

Indien het pictogram van Deze computer nog niet uw desktop te zien is:

Start / Re klik op Deze computer / Op bureaublad weergeven.

Dat kunt ook met Mijn documenten doen.

Na een verplichte reboot logt u weer als beheerder in.

Grafisch een netwerkverbinding maken

> Top <

U klikt met de rechter muisknop op Deze computer en kiest Netwerkverbinding maken.

U ziet het dialoogvenster Netwerkverbinding maken.

Op het netwerk moet u over een gebruikersnaam en een wachtwoord beschikken. Ik ben als beheerder ingelogd, maar ik wil als gebruiker sjoerd een verbinding maken. U kunt immers alleen met enig recht als beheerder netwerken als u ook de benodigde MCSE papieren hebt (overigens nog geen garantie voor veilig computergebruik).

Met verbinding maken via een andere gebruikersnaam kunt u een geldig account op de andere computer kiezen. En dat kan sjoerd:wachtwoord zijn, maar ook Administrator of gast zonder wachtwoord, als de beheerder een netwerk onbenul is. Dat laatste is helaas de regel.


Windows oppert de letter Z: voor het nieuw aan te maken netwerkstation. Dit kunt u natuurlijk veranderen.

De Netbios sharenaam (\\computer\share) van de Map moet u zelf invullen.

Al u het niet weet kunt u voor Bladeren kiezen. Dit werkt ook op het internet. Het hangt van andermans firewall instellingen af of u wat ziet.


Ik zie hier vier servers: deskpro, multiboot, xphome en zolder. De opdracht "net view" geeft hetzelfde aan.

Servers waar een plus voor staan bevatten mappen (shares, bronnen). Hiervan kiest u degene die u benaderen wilt. Maar hier staan minnetjes. Maar met "net view server " zult u ze toch vaak zien. Daarna kunt u de meer specifieke opdracht geven : net use z: \\zolder\sjoerd of "grafisch" Map: \\zolder\sjoerd op Z:.

Met de net-opdrachten een netwerkverbinding maken

> Top <

Als u er grafisch niet uitkomt kunt de hulp van de opdrachtverwerker inroepen. Ik heb het hierboven al uitgelegd.

Start / Uitvoeren / cmd

De opdracht net view laat de netwerkservers zien. U kunt zich standaard verbinden met Windows 2000, XP en samba servers, maar nog niet met OS/2 of Windows 95, 98 of ME.

Microsoft Windows XP [versie 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\root>net view
Servernaam      Opmerking

--------------------------------------------------
\\DESKPRO
\\MULTIBOOT
\\XPHOME
\\ZOLDER        Samba 3.0.20b-2.1-SUSE
De opdracht is voltooid.

Net view \\servernaam laat de shares op de server zien. Maar niet altijd:

C:\Documents and Settings\root>net view \\multiboot
Systeemfout 5.
Toegang geweigerd.

In dit geval wordt de gebruiker root op multiboot geweigerd. Op de opdrachtverwerker ben ik als root ingelogd.

Idealiter zou dit moeten gebeuren (de share \\multiboot\data mounten met net use)

C:\Documents and Settings\root>net use j: \\multiboot\data
Wachtwoord is niet geldig voor \\multiboot\data.

Geef de gebruikersnaam voor 'multiboot' op: sjoerd
Geef het wachtwoord voor multiboot op:
De opdracht is voltooid.

Maar er speelt ook een ander probleem. Ook gebruiker sjoerd komt er niet in, maar nu met een andere fout:

C:\Documents and Settings\sjoerd>net view \\multiboot
Systeemfout 53.
Kan het netwerkpad niet vinden.

Deze foutmelding geeft aan dat Windows geen antwoord kreeg van de server \\multiboot.

Redenen kunnen zijn:

Problemen met gebruikersrechten spelen op dit nivo niet. Zij geven een "Toegang geweigerd" (Access denied) foutmelding. Dit gebeurt al als u een persoonlijke map op Windows XP Home probeert te benaderen. Zie: Eenvoudig netwerkbronnen delen op NTFS . Als de bron zich op FAT32 bevindt, gebeurt dit niet.

NetBIOS via TCP/IP inschakelen

> Top <

Voor OS/2 en oudere Windows klanten moet u NetBIOS of NetBIOS via TCP/IP gebruiken. Windows 2000 en XP gebruiken standaard het SMB over TCP/IP protocol dat via poort 445 loopt. Linux (samba) kan ermee overweg, maar OS/2, DOS en Windows NT en 95 t/m ME niet.

Start / Configuratiescherm / Netwerkverbindingen. Die was er bij mij nog niet. Wel de Wizard Netwerk instellen.
In netwerkverbindingen selecteert u de LAN-verbinding. Rechts-klikken voor de Eigenschappen. U komt in de Eigenschappen voor de LAN-verbinding. Zet de handige optie Pictogram in het systeemvak weergeven gedurende de verbinding aan.
Selecteer en klik op het Internet-protocol (TCP/IP). Kies Geavanceerd op de tab Algemeen. In de geavanceerde TCP/IP-instellingen gaat u naar het Tabblad WINS. Hier selecteert u NetBIOS via TCP/IP inschakelen.

De standaard waarde Stel de NetBIOS instelling vanaf de DHCP server in, laat weliswaar SMB shares via mijn DHCP server zien, maar stelt XP niet altijd in staat om een verbinding op te bouwen via poort 139. Maar met NetBIOS via TCP/IP inschakelen doet de rest van uw heterogene netwerk weer expliciet mee.

U moet u vaak weer af- en aanmelden om de instellingen toe te passen.

Re klik op Deze Computer
Netwerkverbinding maken
Netwerkmap en server en share selecteren (\\multiboot\data)

En ik ben met mijn datapartitie verbonden.

Mocht dit niet lukken, probeer dan op de prompt:

net use g: \\server\bron

PS U kunt ook alleen gebruik maken van het NetBIOS. U moet dan NetBIOS via TCP/IP uitschakelen. Maar daarmee staat poort 445 nog niet uit.

Gebruikersrechten instellen op Windows XP shares

> Top <

Wilt u het uzelf gemakkelijk maken, dan geeft u de groep Iedereen op het netwerk lees- en schrijf- of alleen leestoegang tot uw XP gedeelde bronnen.

Dit is de gang van zaken bij het Eenvoudig delen van Windows XP Home. En dit is ook de eerste suggestie die Windows XP Professional in een werkgroep doet zodra u en share aanmaakt. Bij Eenvoudig delen logt iedere netwerkgebruiker via het gastaccount in.

Er is een belangrijk verschil tussen XP Home en XP Professional. Op XP Home kunnen alleen die bronnen gedeeld worden die zowel op het netwerk als op NTFS toegankelijk gemaakt zijn voor de groep Iedereen, terwijl u op XP Professional (en Windows 2000) specifieke NTFS persmissies op uw shares kunt instellen. Bijvoorbeeld de gebruiker \\XPServer\sjoerd lees en schrijfrechten geven en de groep \XPServer\Gebruikers alleen leesrechten.


Netwerk rechten

NTFS rechten

Resultaat

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen lezen en schrijven.

Iedereen lezen, uitvoeren en schrijven. Dit is de standaardinstelling van FAT32 schijven!

Als u zowel op het netwerk als op NTFS lezen en schrijven met of zonder correct wachtwoord toelaat, kunnen alle netwerkgebruikers de bestanden van de bron lezen, wissen, bewerken en inzien.

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen lezen en schrijven

Iedereen alleen lezen en uitvoeren. Sjoerd lezen, uitvoeren en schrijven.

Bij Eenvoudig delen gelden de rechten van de groep Iedereen: In dit geval kan iedereen met of zonder wachtwoord uw bron lezen. Dit speelt zowel lokaal als op het netwerk, vanwege de NTFS permissies. Gebruiker Sjoerd met zijn extra NTFS rechten lokaal wel bestanden bewerken, maar niet via het netwerk omdat hij daar deel uitmaakt van de groep Iedereen.

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen alleen lezen

Iedereen lezen, uitvoeren en schrijven. Sjoerd alleen lezen.

Via het netwerk zijn de bronnen alleen te lezen. Lokaal kan Sjoerd de bronnen ook beschrijven, omdat iedere gebruiker incl. Sjoerd onder de groep Iedereen valt. Eenvoudig gedeelde schijven zijn niet te beveiligen!

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen alleen lezen

Iedereen alleen lezen. Sjoerd lezen en schrijven.

Via het netwerk is alleen het lezen met of zonder wachtwoord van de bron toegestaan. De lokale rechten worden door de NTFS permissies bepaald, zoals die voor Sjoerd.Op XP Home kunt u met Fajo ook wel specifieke NTFS rechten instellen, maar omdat XP Home slechts Eenvoudig (alles of niets ) kan delen kunnen uw bronnen alleen maar via de groep Iedereen (het gastaccount) bereikt worden. Uw shares laten zich dan alleen maar delen volgens een alles of niets principe: oftewel een gast heeft op NTFS ook lees en/of schrijfrechten op een met Iedereen gedeelde map of hij heeft dat niet.

Op een Windows XP Professional bron kunt u het beste Eenvoudig delen uitschakelen door als Beheerder in de Verkenner: Extra / Mapopties / Weergave / Eenvoudig delen van bestanden gebruiken (aanbevolen) UIT te schakelen. Daarna mag u via de netwerkinstellingen nog wel toegang verlenen aan de groep Iedereen, maar zonder Eenvoudig delen van bestanden te gebruiken, wordt de naam en het wachtwoord van iedere gebruiker van een Windows XP Prof bron gecontroleerd op zijn NTFS permissies. Dus Iedere gast mag erin, maar alleen degene die de NTFS toegangsrechten hebben tot de gedeelde bronnen kunnen er wat mee. En dat kunt u zelf instellen.

Voor FAT shares en CD's gelden de NTFS permissies niet. Hier heeft de groep Iedereen de toegangsrechten tot de schijf. Maar als u Eenvoudig delen uitzet en er voor zorgt dat de Groep Iedereen geen netwerkrechten heeft, kunt u de toegangsrechten tot de bronnen net als onder Windows 9x beperken.
Netwerk rechten

NTFS rechten

Resultaat

XP Prof met Eenvoudig delen uit

Iedereen lezen en schrijven.

Niet van toepassing. Iedereen kan lezen, uitvoeren en schrijven. FAT32 schijven!

Op FAT schijven bepalen alleen de netwerkrechten de toegang tot de bron.

XP Prof met Eenvoudig delen uit

Gebruikers lezen en schrijven

Niet van toepassing. Iedereen kan lezen, uitvoeren en schrijven. FAT32 schijven!

Lokale gebruikers mogen alles op FAT schijven, maar als de groep iedereen vervangen wordt door gebruikers, mogen alleen gebruikers met het juiste naam en wachtwoord op FAT bronnen inloggen. Let er op dat de gebruiker gast ook een Gebruiker is!

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen alleen lezen

Iedereen lezen, uitvoeren en schrijven. Sjoerd alleen lezen.

Via het netwerk zijn de bronnen alleen te lezen. Lokaal kan Sjoerd de bronnen ook beschrijven, omdat iedere gebruiker incl. Sjoerd onder de groep Iedereen valt. Eenvoudig gedeelde schijven zijn niet te beveiligen!

XP Home/Prof met Eenvoudig delen

Iedereen alleen lezen

Iedereen alleen lezen. Sjoerd lezen en schrijven.

Via het netwerk is alleen het lezen met of zonder wachtwoord van de bron toegestaan. De lokale rechten worden door de NTFS permissies bepaald, zoals die voor Sjoerd.
Verborgen shares

> Top <

Bronnen die op een dollarteken eindigen (bronnaam$) zullen niet met "net view \\server" of in de netwerkomgeving te zien zijn. Dit heeft een historisch achtergrond. Onder OS/2 en Windows eindigen de automatisch door LAN Manager aangemaakte beheerdersbronnen (ADMIN$ en IPC$) allemaal op een dollar. Dit zijn door netwerkbeheerders gebruikte bronnen die een gewoon gebruiker niet hoeft te zien. Vandaar dat de software zo geschreven is, dat ze deze shares negeert.

Nu geloven veel gebruikers dat als ze gewone netwerkbronnen op een dollarteken laten eindigen, ze hun bronnen voor de buitenwereld verstoppen. Maar dat is niet waar. Want software hoeft de shares met dollartekens niet te negeren. Hackertools en scanners doen dit zeker niet. De beheerdersshares staan daarom al jaren in de SANS Top 20 van bekende kwetsbaarheden.

Om uw netwerk met hackersogen te bekijken laat de gratis SoftPerfect Network Scanner: fast and free network scanner de verborgen shares van Windows computers wel zien. Vink hiervoor in Program options / Shares / All aan. Het is meteen een aardige test voor uw firewall, want als het goed is zou die geen informatie mogen lekken. Bijv. over de vraag of de beheerder wel een wachtwoord heeft (dan ziet u een slotje op de beheerdersshare). En of piet met wachtwoord piet inlogt. Want dan komt u er ook snel in.

Op Windows XP home computer heb ik drie bronnen aangemaakt: test$, onpersoonlijk en Documenten. Zoals u ziet kan een simpele scanner de "verborgen" testbron test$ zien.

192.168.1.201  XP    8 ms
  test$
  onpersoonlijk
  IPC$
  Documenten

Op Windows 2000 zien we de door mij aangemaakt bron sjoerd en drie beheerdersshares: IPC$, C$ en ADMIN$. IPC is een share voor Interproces Communicatie, C$ slaat op de C schijf en ADMIN$ is een share voor opdrachten op afstand in de systeemmap (C:\WINNT).

192.168.1.204  W2K    30 ms
  sjoerd
  IPC$
  C$
  ADMIN$

Volgens het artikel Verborgen shares of beheerdersshares maken en verwijderen op clientcomputers kent Windows XP Home geen verborgen beheerdersshares. Inderdaad ontbreken de shares van de root drive (C$) en de systeemshare ADMIN$ en dat is maar goed ook gezien het feit dat XP Home alleen maar via het gastaccount bronnen kan delen. Maar op Windows NT, 2000 en XP Professional horen ze tot de standaarduitrusting.


Ook Samba, Windows 9x en OS/2 kennen de shares IPC$ en ADMIN$. Er staat een slotje op, maar dat verdwijnt als u vanuit een beheerdersaccount scant. Op OS/2 staat de map ADMIN$ voor \IBMLAN. De map is alleen voor anderen zichtbaar als u als beheerder de "net share" opdracht gegeven hebt en OS/2 de NetBIOS naam kan oplossen. OS/2 maakt immers onderscheid tussen NetBIOS namen en hostnamen. Hebt u de bronnen met wachtwoorden beschermt (share-level security) dan moet u "net share IPC$" apart geven. Bij user-level security alleen "net share":


[C:\]net share
Dit gebruikers-ID is niet toegevoegd als naam voor berichten.

Naam resource   Resource   Opmerking
---------------------------------------------------------
IPC$                     IPC op afstand
ADMIN$    C:\IBMLAN            Systeembeheerder op afstand
De opdracht is uitgevoerd.

U kunt ze beter meteen uitzetten met:

net share IPC$ /delete
net share ADMIN$ /delete 

Dit voorkomt dat iemand via poort 139 (Windows 9x, OS/2) of 445 (Windows 2000, XP) een zogeheten NULL sessie met uw computer opzet.

C:\Documents and Settings\sjoerd>net use \\win98\IPC$ "" /user:""
De opdracht is voltooid.

Bij een NULL sessie logt de gebruiker anoniem in zonder wachtwoord ("" = lege string).

De NULL sessie is met netstat te zien.

C:\Documents and Settings\root>netstat
Actieve verbindingen
 Proto Lokaal adres      Extern adres      Status
 TCP  SP2:netbios-ssn    192.168.1.5:63299  ESTABLISHED

Via een NULL sessie kan allerlei informatie worden opgevraagd. Niet alleen door u, maar door ook door hackers. Via de ADMIN$ share kunnen beheerders (wachtwoord!) opdrachten op afstand uitvoeren. Vandaar dat u ervoor moet zorgen dat verborgen shares na opstarten gewist worden (net share IPC$ /d) en/of minimaal door een firewall beschermd worden.

PSTools van Mark Russinovich

> Top <

Een voorbeeld van een utility waarmee gevoelige informatie via het netwerk op te vragen is psinfo uit het PsTools pakket van Mark Russinovich. Deze gebruikt NETAPI32.DLL, een bibliotheek van zogenaamde NETBIOS opdrachten, die zich op Windows NT, 2000 en XP bevindt. Opvallend is dat XPHome zich hierbij voorstelt als XP Professional.

D:\win32\sysinternals\PSTOOLS>psinfo \\xphome -h -u Administrator

PsInfo v1.73 - Local and remote system information viewer
Copyright (C) 2001-2005 Mark Russinovich
Sysinternals - www.sysinternals.com

Password:
System information for \\xphome:
Uptime:          Error reading uptime
Kernel version:      Microsoft Windows XP, Uniprocessor Free
Product type:       Professional
Product version:      5.1
Service pack:       2
Kernel build number:    2600
Registered organization:
Registered owner:     Sjoerd Visser
Install date:       25-11-2005, 17:23:53
Activation status:     Error reading status
IE version:        6.0000
System root:        C:\WINDOWS
Processors:        1
Processor speed:      4.5 GHz
Processor type:      AMD Athlon(TM) XP 1700+
Physical memory:      224 MB
Video driver:       S3 Trio32/64

Installed   HotFix
25-11-2005  Windows XP Service Pack 2
25-11-2005  Windows XP Hotfix - KB873339
Etc 


Ik laat niet alle output zien, maar als u de mogelijkheden van de Sysinternals Freeware - PsTools als PsExec, PsKill en PsLoggedOn ziet begrijpt u hoe belangrijk firewalls, WLAN encryptie en vooral goede wachtwoorden op het netwerk zijn. Want dat u geen mogelijkheden ziet (alle deuren die ik ken zijn op slot) om in een computer in te breken, betekent nog niet dat een inbreker die niet ziet.


Basale informatie over de beveiliging van de PC vindt u in het voor OS/2 gebruikers geschreven Lastige klanten. Het thuisnetwerk en het internet . De details kunnen onder OS/2 soms iets van Windows verschillen, maar de principes van beveiliging zijn op ieder besturingssysteem gelijk.

Literatuur

> Top <

Het thuisnetwerk en het internet : mijn poging om de gevaren van het internet aan OS/2 gebruikers uit te leggen.

Uw firewall testen : het installeren van een firewall is niet genoeg. Hij moet ook AAN staan en waterdicht ingesteld zijn!

World of Windows Networking : veel informatie over Windows netwerken.

Exploiting The IPC Share

Windows XP and Windows 2003 Network Problem Solver

Een draadloos netwerk onder OS/2 bevat ook veel informatie die nuttig is voor Windows gebruikers.

Larry Osterman's WebLog: Why does Windows share the root of your drive?

Sysinternals Freeware - PsTools bevatten utilities die van named pipes (IPC) gebruik maken.

Informatie van Microsoft:

Verborgen shares of beheerdersshares maken en verwijderen op clientcomputers

Kan een Windows 2000- of Windows XP-client niet toevoegen aan een Windows NT-domein

Problemen met TCP/IP-verbindingen in Windows XP oplossen

Microsoft schrijft in Het Internet-protocol (TCP/IP) opnieuw instellen in Windows XP: In Microsoft Windows XP wordt de TCP/IP-stack beschouwd als een kernonderdeel van het besturingssysteem en u kunt TCP/IP daarom ook niet verwijderen.

Alles over beveiliging met de Windows XP firewall : een aardige oriënterende tekst van Microsoft.

Deploying Windows Firewall Settings for Microsoft Windows XP with Service Pack 2 (word document)

Understanding Security in Microsoft Internet Explorer 6 in Windows XP SP2

Inbound connections limit in Windows XP : Een Windows XP Home kan maximaal vijf gelijktijdige verbindingen van buiten accepteren. Bij Windows XP Home professional en Windows 2000 zijn dat er tien.

Beschrijving van het proces voor het maken van een verbinding voor Hulp op afstand

Informatie van IBM:

OS/2 Warp Generation, Volume 2: Exploring LAN Connectivity With OS/2 Warp Connect : OS/2 Warp Connect gebruikt het door Microsoft geschreven LAN manager.> Top <