Created with StarOffice

StarOffice tips

> Index <


StarOffice is een compleet en gratis office pakket dat in onafhankelijk testen MS Office regelmatig achter zich liet. Het is mijn favoriete Office applicatie onder Linux, Windows en OS/2.

Deze tips gelden voor de Nederlandse versie van StarOffice 5.1a en 5.2, de persoonlijke edities die door SUN uitgegeven werden. De meeste tips zijn waarschijnlijk ook toepasbaar op andere versies (Win32, OS/2, Linux, Solaris, Java). De binaries (m.u.v. Java) zijn weliswaar niet uitwisselbaar, de data- en en een deel van de configuratiebestanden zijn dat wel.

Wat maakt StarOffice en zijn opvolger open source OpenOffice.org zo interessant? Ze bieden u alle gangbare Office programma's, maar binden u niet aan één tekstverwerker op één platform. Niet in het minst door hun goede import- en exportfuncties. Bijv. van en naar MS Office 95 en 97/2000 en HTML.

Hoewel ik op het werk MS Office moet gebruiken en het installeren van een een MS Office/Works pakket zelfs een voorwaarde was voor deelname aan een PC privé project, heeft nog niemand over de door StarOffice aangemaakte Word bestanden geklaagd. Ze zijn stabieler en niet zo privacy schendend als de "snel opgeslagen" Word voor Windows bestanden, vrij van Word virussen en ook door oudere Office pakketten en Lotus Notes viewers goed te lezen.
En denk niet dat u met de door "iedereen" gebruikte Microsoft Office producten altijd beter uit bent: Toen mijn bedrijf nog een verouderde versie 95 van Word gebruikte, kon ik de Word 97 bestanden van onze klanten alleen onder StarOffice lezen. Want de vraag om het bestand in RTF-formaat op te sturen werd niet begrepen.

Als u aan kosten, veiligheid en compatibiliteit denkt is het geen wonder dat steeds meer bedrijven belangstelling voor OpenOffice krijgen.

Maar bovenal is StarOffice is stabiel, robuust en ontworpen om te multithreaden. Loopt StarOffice onverhoopt vast, dan weet het de laatst bewerkte bestanden vrijwel altijd te herstellen. Om die reden bewerk ik lange documenten liever met StarOffice dan in Word.

De geheugenvereisten van het programma zijn vrij hoog. StarOffice brengt net als Mozilla zijn eigen bibliotheken mee. Ze moeten wel, want als ze te afhankelijk worden van een GUI (bijv. de WIN32 API) zijn ze niet meer naar andere platformen te porteren. Bij het starten van StarOffice worden tientallen megabytes door zijn modulen ingenomen. Onder OS/2 en Windows 95 (zonder MSIE4+) kan StarOffice met 32 MB RAM toe, maar met deze minimale geheugenvereisten blijft het een log geval. Voor Windows 98 is 40 MB vereist. Onder Linux (KDE, Gnome) is zeker 64 MB nodig, tenzij u een lichtgewicht Window Manager gebruikt. En ook dan blijft het geheugen (snel 30 MB fysiek RAM!) de bottleneck. Zeker onder X waar de videodrivers nooit zo snel zijn als onder Windows. Onder de multithreading UNIX variant Solaris heb ik StarOffice niet getest. De download van Solaris (600 MB) was me nog wat te groot.

De beste tip die ik u kan geven: Een extra geheugenmodule verlost u van veel problemen. Daar profiteren bovendien al uw programma's van.

De andere tip is om de moeite te nemen dit programma te leren kennen. Concludeer als Word gebruiker niet meteen dat het niets voor u is, als u nog niet eens de moeite hebt genomen om een handleiding door te nemen. U en StarOffice zijn het waard.

Sjoerd Visser


Enige geraadpleegde bronnen:

Michael Koch, Sarah Murray, Werner Roth : Het complete Handboek StarOffice 5, Academic Service (2000).