Conceptronics CMED3PLUS USB disk en Media Speler

> Index <

De Conceptronics CMED3PLUS USB disk en Media Speler

Gebruik

Wat wordt ondersteund?

Bestanden converteren naar XVid




> Top <

De Grab 'and' GO 3,5 Inch Media Player met Cardreader van Conceptronics (CMED3PLUS) was een goede aanschaf. Het op de videorecorder ingang van de TV of een VGA monitor apparaat speelde de met EmperoarTV opgenomen MPEG-1 en 2 MPG-televisiebeelden voortreffelijk af.

Maar omdat het apparaat ook de veel compactere XVID, DivX en MSMPEG MPEG-4 coderingen in het AVI formaat ondersteunde en een 250 GB USB schijf snel vol zit, besloot ik mijn videotheek naar het AVI-formaat te converteren.

Een met EmperoarTV beknopt opgenomen DVD extra long play (3584 kb/s) bevat 1,1 Gib per uur. Maar een 1096 kb/s hiervan op een kleinere schaal is drie keer zo compact.

Profiel

Bandbreedte MBit/s

Vaste schijf ruimte per uur in GiB

Formaat van het beeldscherm

Video bit rate (kb/s)

Audio bit rate (kb/s)

Audio sample rate (kHz)

Type audio

XVID/MP3 AVI coedering

1

0,31

512x288 (16:9) of 384x288 (4:3)

1000

96

44.1

CBR

SVCD standard play 2.0 MBit/s

2

0,88

480x576 (480)

2000

224

44.1

VBR

DVD extra long play

2,5

1,1

720x576 (480)

3200

384

48

VBR

DVD long play

4,8

2,11

720x576 (480)

4400

384

48

VBR

DVD standard play

6,4

2,81

720x576 (480)

5600

384

48

VBR

DVD high quality (MBit/s)

8,25

3,63

720x576 (480)

7500

384

48

VBR

Maar de eerste MPEG-4 filmpjes die ik met mencoder aanmaakte bleken niet door mijn Grab 'and' GO 3,5 Inch Media Player met Cardreader gelezen te worden. Ik ging dus op zoek gaan naar mencoder instellingen die beter werkten. Ik maakte batches voor 2 en 3 pass rips met variabelen aan en promoveerde de doelmatigste batches tot sjabloon. En natuurlijk verzamelde ik meer informatie over het afspeelapparaat.

De Conceptronics CMED3PLUS USB disk en Media Speler

> Top <

Dit multimedia afspeel apparaat is enerzijds te gebruiken als een 250 GB USB vaste schijf en anderzijds als een mediaspeler met 250 GB vaste schijf en geheugenkaartlezer zonder beeldscherm.

Voor de schermweergave van de op de vaste schijf of op de cardreader aangesloten kaarten heeft de CMED3PLUS verschillende uitgangen en kabels. Ik plaats ze hier even in tabellen, om ze wat overzichtelijk te beschrijven.

Ingang (invoer)

Kabel

Doel

Vaste schijf (250 GiB FAT32)

Kleine USB kabel ingang op de achterkant

Voor uitwisseling van data met de PC als USB Massa-Opslag Apparaat. De op de USB ingang aangesloten PC ziet dan alleen de USB 3,5 vaste schijf.

Female USB 2 ingang aan voorkant voor USB schijven.


Voor het afspelen van film en digitale foto's op externe USB schijven via de media speler software.

Card reader ingangen voor Memorystick (MS), Secure Digital (SD), Multimedia Card (MMC), Smart Media Card (SM), Compact Flash (CF), Microdrive (MD).

Geen kabel. De geheugenkaarten worden aan de voorkant in de sleuven van het apparaat gestoken.

Voor het afspelen van films en digitale foto's op geheugenkaarten via de media speler software.



Uitgang

Kabel

Doel

VGA connector

Geen

De VGA kabel van computer of mediaspeler naar de VGA monitor of projector is een RGB verbinding. De kleuren zijn gesplitst in de kleuren die het menselijk oog waarneemt: rood, groen en blauw (RGB). Zwart wordt weergeven als alle RGB kleuren in minimale intensiteit en wit als alle RGB kleuren in maximale intensiteit.

De bandbreedte die een VGA kabel nodig heeft is hoog. De storingsgevoelige VGA kabels zijn daarom kort en relatief prijzig.

Component video (YPbPr) connector

Component video kabel bestaande uit drie tweepolige kabels met male tulp (RCA) connectoren.

Tevens is er een component Video kabel met male SCART aansluiting die op de videorecorder of DVD ingang van de TV aan te sluiten is.

Via deze component naar SCART kabel verbinding wordt het signaal als composiet video weergeven.

Het hieruit volgende signaalverlies is op een klassieke analoge televisiebeeldbuis (kathodestraalbuis, cathode ray tube, CRT) waarschijnlijk niet te zien, maar zal wel zichtbaar zijn op de met hogere definities werkende CRT, LCD en plasma monitoren voor PC's en TV's. Hier kunt u het best een 6 polige component (Y, B-Y, R-Y) verbinding gebruiken. Alternatieven zijn S-Video en of DVI.

In tegenstelling tot het VGA signaal, bevat het component signaal (Y,R-Y,B-Y signaal) wel een aparte informatie over de helderheid. De component Y geeft de de zwart/wit informatie. Een zwart-wit film zal dus alleen van de Y component gebruik maken. Maar onder VGA wordt iedere grijswaarde weergeven door drie RGB kleuren van gelijke intensiteit, wat veel meer bandbreedte vergt.

De kleuren worden afgeleid door de verschillen in intensiteit aan te geven tussen de kleuren blauw en rood met de Y component via de kleurverschil signalen Pblauw (B-Y) en Prood (B-Y). Uit de combinatie van deze drie componenten volgt ook impliciet de intensiteit van de kleur groen.

Door de wiskundige hercodering van RGB in YPbPr wordt in de praktijk 50 tot 70 procent bandbreedte bespaart zonder gegevensverlies. Om die reden worden de met MPEG-2 gecodeerde kleuren van DVD's in componentvorm opgeslagen.

Om er volledig van te genieten moeten zowel uw DVD speler als TV over een component video kabel connector beschikken.

Het YPbPr-signaal van component video kabels (YUV) is bovendien geschikt voor transport van HDMI of DVI in resoluties tot 1080p over lange afstanden. Er zijn zelfs kabels van 20 meter.

Composiet video connector

Een gele composiet audio / video kabel met tulp (RCA) aansluiting die de videoinformatie (kleur, helderheid) over een één (signaal) of tweepolige (signaal met aarding) kabel verstuurd.

Composiet video (samengestelde video) werd in 1953 ontwikkelt om de uit drie componenten (RGB) samengestelde televisie-signalen over één kabel te verzenden. Andere namen zijn CVBS (Colour, Vision, Blanking en Synchronisation) en KBOS (Kleur, Beeld, Onderdrukking en Synchronisatie).

In feite is composiet video ook datgene wat u ontvangt via de twee polen (signaal, aarde) van uw Coax kabel TV of "domme" televisieantenne. Alle informatie (de opgevangen ruis en die van de verschillende televisiezenders) verloopt via de centraal gelegen geleidende draad. De hierom gewikkelde bedrading voor de aarding dient slechts om verstoringen door lokale elektromagnetische velden te voorkomen.

Bij de hercodering van analoge informatie over drie (RGB, YPbPr) signaallijnen naar één composiet video signaallijn gaat bandbreedte informatie verloren.

Voor de eerste zwart-wit en kleurentelevisies was dit geen probleem. En ook analoge VHS banden slaan de informatie op in composiet video formaat. Maar u kunt geen HDTV via de composiet video kabel versturen. Hiervoor is de component video kabel beter geschikt.

S-Video connector

Vierpolige S-Video Mini-DIN-plug voor het overbrengen van video-signalen.

De vier dradige Separate videoverbinding (Japan, 1987) bevat vier polen voor twee signalen: Een signaal- en aardelijn voor helderheid (luminantie) en een signaal- en aardelijn voor kleur (chrominantie). Het helderheidsignaal is hetzelfde als de Y van van component video en de C van chrominantie is het somsignaal van B-Y en R-Y. Dit wordt ook wel een Y/C verbinding genoemd.

De S-video beeldoverdracht is beter dan die van de drie kanaals composiet verbinding, maar slechter dan die van component video kabels.

S/PDIF connector

Niet bijgeleverde optische glas (zelden) of plastic kabel voor het doorgeven van al dan niet gecodeerde optische digitale signalen (glasvezeltechniek).

De S/PDIF aansluiting van de CD kan direct op de geluidskaart aangesloten worden. Zie: http://www.dvscene.nl/techniek/watisspdif.htm

Het spdif -signaal kan overweg met ongecomprimeerde PCM signalen (mono en stereo) en multikanaals geëncodeeerde signalen (DTS, Dolby Digital, mpeg-audio). De ongecodeerde PCM-signalen kunnen een samplerate hebben van 96 kHz en bitlengte van 24. De specificatie van spdif (IEC60958) geeft echter aan dat de maximale ondersteuning van analoge signalen ophoudt bij 48 kHz en 24 bit.

Gebruik

> Top <

Ik gebruik dit USB apparaat om mijn met EmperoarTV opgenomen MPEG-2 bestanden via de SCART kabel uitgang van het apparaat op mijn ouderwetse analoge beeldbuis TV af te spelen.

De met Emperoar opgeslagen video meteen onder OS/2 (via EmperoarTV of Mplayer) bekijken gebeurt natuurlijk ook, maar als ik ze op de vaste schijf wil opslaan is het compacter MPEG-4 formaat te verkiezen.

Dat doet het apparaat goed, maar een nadeel is dat het door de mediaspeler benodigde bestandssysteem FAT32 of vFat is. FAT 32 om de grote vaste schijf aan te sturen en vFAT of FAT32 om de op de cardreader aangesloten media te lezen.

En omdat OS/2 geen met FAT32 geformatteerde USB schijven van 250 GiG ondersteunt, moet ik wel van het netwerk en van andere besturingssystemen gebruik maken om de onder OS/2 opgenomen video op de vaste schijf van de mediaspeler te pompen. Daarnaast gebruikte een 2 GB vFAT USB schijf.

Wat wordt ondersteund?

> Top <

Formeel ondersteunt de media speler MEGP4, maar hiervan bestaan ontzettend veel varianten. Welke worden door de CMED3PLUS USB disk en Media Speler ondersteund? Via wat googelen kwam ik op het volgende:

Codecs Audio/Video

DivX 3.x, DivX 4.x, DivX 5.x, XviD, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MP3, WMA, AAC, Dolby Digital (AC3), PCM

Afbeeldingen

JPEG

Ondertitels (AVI)

SRT, SMI, SSA, SUB/IDX

Containers Audio / Video

AVI, MPEG, VOB, DAT, MP3, WMA, WAV


Volgens deze semi-officiële specificaties zou de CMED3PLUS dus MPEG-4 bestanden moeten kunnen afspelen. Maar hoewel mencoder en ffmepeg zich braaf aan de MPEG specificaties houden, speelde het apparaat hun producten niet altijd af.

Een reden kan zijn dat het door mencoder of ffmpeg gecodeerde AVI container formaten niet herkend werden. In de regel kreeg ik het idee dat als XVid en DivX getagde MPEG-4 bestanden beter afspeelden dan dezelfde codering onder het FFmpeg/Mencoder huismerk FMP4.

En dat is jammer want de kwalitatief goede open source FMP4 codecs zouden eigenlijk door iedere fatsoenlijke mediaspeler ondersteund moeten worden. Je zou haast vermoeden dat er geheime afspraken zijn gemaakt tussen de CMED3PLUS software leverancier (ik vermoed Microsoft) en de hardware leverancier Conceptronics over de ondersteunde codecs. Dat de matig tot slechte FMP4 ondersteuning van de CMED3PLUS mediaspeler technisch onvermogen was lijkt me sterk.

De gekozen beeldschermgrootte (scale) bleek van groot belang te zijn. De met hoge bitrates (3000-12000 kb/s) gecodeerde MPEG-1 en 2 bestanden van EmperoarTV en DVD's worden door de CMED3PLUS mediaspeler ook van een USB schijf vlekkeloos in hun oorspronkelijke formaat afgespeeld, maar als u ze met een veel lagere bitrate als 800 kbs/s naar een compacter MPEG-4 formaat codeert, moet u ze proportioneel kleiner scaleren.

Bij de standaard 800 kbits/s mpeg4 vbitrate van mencoder kunt u niet meer op 768:576 scaleren. De optie scale=384:288 is passender bij 1000 kbit/s en 320:240 als u nog lager wilt gaan. Evenzo zijn scale=512:288 en scale=704:304 passender voor respectievelijk 16:9 breedbeeld televisie en 235:100 breedbeeld bioscoopfilms. Wilt u voor een twee keer zo groot formaat coderen, dan zult u ook met een hogere videobitrate (bijv. vbitrate=1600) moeten coderen.

Codeert u voor een te groot formaat, dan houdt de processor van de CMED3PLUS het voor het decoderen benodigde rekenwerk niet meer bij. De CMED3PLUS beschikt immers niet over een 2-3 GHz processor met actieve koeling om de onder OS/2 in "idle" tijd stevig tot MPEG-4 gecomprimeerde video real-time weer te decoderen. Mplayer onder OS/2 kan dat wel, maar alleen omdat het over de optimale codecs beschikt en over de macht van de (de)coderende processor. Maar van de misschien minder dan 400 MHz processor van een Mediaspeler kun je niet verwachten dat het die truc overdoet.

Verder deed zich een probleem met de ondertiteling voor. Hoewel SUB/IDX ondertiteling in het rijtje ondertitels voor AVI voorkomt, speelde de CMED3PLUS ze niet af. Met SRT ondertiteling had de CMED3PLUS geen moeite, maar die tekstbestanden zijn niet via mencoder aan te maken. Dit vereist immers een optische tekenherkenning (OCR) module.

Welke videocodecs worden ondersteund?

Op www.conceptronic.nl staat een FAQ met de vraag: Welke codecs worden ondersteund door de Media Player gebaseerd op de ESS chip?

Codec list geldig voor: CMED2PLAY, CMED3PLAY, CMEDPLUS, CMEDHOST

Ondersteunde codecs:

05_8audiotracks_spy_clip4_divx505b_1500kbps_mp3_mp2

a01_divx51b_640x304_870kbps_mp3_44khz_cbr128

a02_divx505b_640x304_870kbps_mp3_44khz_cbr128

a03_divx502sp_640x304_870kbps_mp3_44khz_cbr128

a04_divx412_640x304_870kbps_mp3_44khz_cbr128

a05_port_divx311_352x176_500kbps_mp3_44khz_cbr128

a06_port_divx311_352x176_500kbps_mp3_44khz_vbr128

b01_port_smpte_352x240_divx311_768kbps

b02_divx1_smpte720x480_412_prog_3mbps

b03_divx1_smpte_720x480_divx51sp_4mbps

b04_divx1_smpte_720x480_divx51b_4mbps

c01_640x352_divx505b_1mbps_mp3

c02_512x288_divx505b_1mbps_mp3

c03_port_200x100_divx311_240kbps_mp3

c04_484x264_divx412_1mbps_mp3

c05_484x264_divx505b_1mbps_mp3

c06_576x320_divx505b_1mbps_mp3

c07_352x288_divx505b_1mbps_mp3

c08_320x240_divx505b_1mbps_mp3

c09_320x240_divx311_mp3

c10_200x100_divx505b_mp3

c11_24fps_divx511

c12_12fps_drdivx102p

c13_8fps_drdivx102p

c14_longfight_divx51_4mbps_mp3_cbr320

c15_port_amelie_352x288_divx311_768kbps_mp3_48khz_cbr320

c16_divx51_stretch720x576_4mbps_mp3_48khz_vbr192

d01_divx1_interlaced_botfieldfirst_smpte_720x480_3mbps

e01_preload0_cbr128_Spy_clip4_divx505b_1500kbps_mp3

e02_preload1000_cbr128_Spy_clip4_divx505b_1500kbps_mp3

e03_inter4900_preld100_Spy_clip4_divx505b_1500kbps_mp3cbre

e06_longer_audio_track_spy_mp3

e07_longer_video_track_spy_mp3

e08_8subtitles_1audio_1video_divx5_mp3

f01_44khz_cbr128_Pulpdiner

f02_48khz_vbr128_Pulpdiner

f03_11khz_cbr32_Pulpdiner

f04_22khz_cbr64_Pulpdiner

f05_32khz_vbr80_Pulpdiner

f06_48khz_cbr320_Pulpdiner

f07_mono_48khz_cbr64_Pulpdiner

f08_layer2_48khz_cbr192_Pulpdiner_tag50

s01_smpte_bframes_720x480_divx505_2mbps

s02_smpte_gmc_720x480_divx505_2mbps

s04_smpte_gmc_bframes_720x480_divx505_2mbps

s06_AC3_spy_clip4_merrygoround_divx505b_1500kbps

s07_PCM_spy_clip4_merrygoround_divx505b_1500kbps


Niet ondersteunde codecs:

03_smpte_qpel_720x480_divx505_2mbps

e04_aes_encrypteds

s05_smpte_gmc_bframes_qpel_720x480_divx505_4mbps

v02_type2_u1_k1_badregcode

v04_v09_type3_u1_k1

v05_type3_u2_k1

v11_type5_u1_k1_slot0_serial0_views3

v12_type5_u2_k1_slot7_serial15_views5

v13_type5_u2_k1_slot7_serial7_views5

v14_v15_type5_u2_k1_slot7_serial22_views5

Wat betekent dit voor het coderen met ffmpeg of mencoder?

Mencoder beschikt over de volgende codecs:

Video codec name

Description

lavc

use one of libavcodec's video codecs

mjpeg Motion JPEG

ljpeg lossless JPEG

jpegls JPEG LS

targa Targa image

gif GIF image

bmp BMP image

png PNG image

h261 H.261

h263 H.263

h263p H.263+

mpeg4 ISO standard MPEG-4 (DivX, Xvid compatible)

msmpeg4 pre-standard MPEG-4 variant by MS, v3 (AKA DivX3)

msmpeg4v2 pre-standard MPEG-4 by MS, v2 (used in old ASF files)

wmv1 Windows Media Video, version 1 (AKA WMV7)

wmv2 Windows Media Video, version 2 (AKA WMV8)

rv10 RealVideo 1.0

rv20 RealVideo 2.0

mpeg1video MPEG-1 video

mpeg2video MPEG-2 video

huffyuv lossless compression

ffvhuff FFmpeg modified huffyuv lossless

asv1 ASUS Video v1

asv2 ASUS Video v2

ffv1 FFmpeg's lossless video codec

svq1 Sorenson video 1

flv Sorenson H.263 used in Flash Video

flashsv Flash Screen Video

dvvideo Sony Digital Video

snow FFmpeg's experimental wavelet-based codec

zmbv Zip Motion Blocks Video

dnxhd AVID DNxHD

xvid

Xvid, MPEG-4 Advanced Simple Profile (ASP) codec

x264

x264, MPEG-4 Advanced Video Coding (AVC), AKA H.264 codec

nuv

nuppel video, used by some realtime applications

raw

uncompressed video frames

copy

do not reencode, just copy compressed frames

frameno

used for 3-pass encoding (not recommended)

De vetgedrukte beschrijvingen van de codecs zouden het in ieder geval met de CMED3PLUS speler moeten doen. Maar blijkens de CMED3PLUS codecs specificaties blijkbaar niet in iedere vorm. Want (ik noem maar wat): de volgens Conceptronic opgeven door de CMED3PLUS speler ondersteunde decodeercodec c16_divx51_stretch720x576_4mbps_mp3_48khz_vbr192 is niet hetzelfde als een willekeurige mpeg4 (DivX, Xvid compatible).

Bestanden converteren naar XVid

> Top <

Het filmpje FMP4film600.avi speelde niet af op de CMEDPLUS. Het was een mpeg4 codering van mencoder zonder xvid tag. Bovendien werkte de libmp3lame ondersteuning van deze mencoder versie niet. Daarom kreeg ik in plaats van de opgegeven 96kbs mp3 audio het veel meer ruimte innemende 224 kbs ac3 geluid.

[Q:\AVI]ffmpeg -i FMP4film600.avi -acodec libmp3lame -ab 96k -ac 2 -vcodec copy -vtag xvid FMP4film.avi
FFmpeg version SVN-r11573, Copyright (c) 2000-2008 Fabrice Bellard, et al.
  configuration: --enable-gpl --enable-libmp3lame --enable-liba52 --enable-libgs
m --enable-pp --enable-libfaad --enable-libfaac --prefix=/ffmpeg
  libavutil version: 49.6.0
  libavcodec version: 51.49.0
  libavformat version: 52.4.0
  libavdevice version: 52.0.0
  built on Jan 20 2008 14:59:50, gcc: 3.3.5 (Bird Build 2007-06-10 14:30)
Input #0, avi, from 'FMP4film600.avi':
  Duration: 01:15:35.0, start: 0.000000, bitrate: 1029 kb/s
    Stream #0.0: Video: mpeg4, yuv420p, 384x288 [PAR 1:1 DAR 4:3], 25.00 tb(r)
    Stream #0.1: Audio: liba52, 48000 Hz, stereo, 224 kb/s
Output #0, avi, to 'FMP4film.avi':
    Stream #0.0: Video: mpeg4, yuv420p, 384x288 [PAR 0:1 DAR 0:1], q=2-31, 25.00
 tb(c)
    Stream #0.1: Audio: libmp3lame, 48000 Hz, stereo, 96 kb/s
Stream mapping:
  Stream #0.0 -> #0.0
  Stream #0.1 -> #0.1
No accelerated IMDCT transform found
Press [q] to stop encoding
frame= 4275 fps=237 q=64388.5 size=   20143kB time=171.0 bitrate= 964.8kbits/s
frame= 4625 fps=237 q=0.5 size=   21903kB time=185.0 bitrate= 969.7kbits/s

De conversie leverde ivm de audioconversie een kleiner bestand op (491,3 MB in plaats van 556,4 MB), dat dankzij de XVIF tag wel correct werd afgespeeld. Omdat videoframes gewoon gekopieerd werden, was de conversie in enige minuten klaar.


Hier nog wat voorbeelden die gebruikt kunnen worden om de avi's compatibel te maken.


REM Omzetten naar XVID en hercoderen naar 96 kbs MP3
priority 1 5 ffmpeg -i %1 -acodec libmp3lame -ac 2 -ab 96k -vcodec copy -vtag xvid %1xvid.avi

REM Alleen omzetten naar XVID 
REM priority 1 5 ffmpeg -i %1 -acodec copy -ac 2 -vcodec copy -vtag xvid %1.avi
REM Alleen verkleinen (codeer na 298 seconden en daarna 5634 seconden doorgaan)
REM priority 1 5 ffmpeg -i %1 -ss 298 -t 5634 -acodec copy -ac 2 -vcodec copy %1.mpg




> Top <