KDE tips

>> Index <<

De K Desktop Environment

Werken met sjablonen

De K File Manager

 

Het K Paneel

Het K Menu

 

K Menu Editor

 

K Disk Navigator

De Desktop inrichten

KDE links nader bekeken

Sneltoetsen

 

De K Desktop Environment

> Top <

De K Desktop Environment (KDE) is een moderne grafische gebruikersinterface (GUI) voor UNIX en Linux werkstations. De KDE Window Manager KWM draait net als iedere andere Window Manager (WM) onder Xfree86 of een commerciele X-server. Maar de KDE is meer dan een nieuwe WM, het is door de vele goed samenwerkende KDE applicaties een geintegreerde desktop omgeving voor UNIX werkstations geworden.

Let op!

Dit is een verouderde tekst uit het jaar 2000 toen de eerste versie KDE uit kwam.

Inmiddels gebruiken de meeste Linux distributies KDE versie 3 of KDE 4 (Zie: www.kde.orgdownload).

Sommige principes kunnen nog steeds gelden. Maar onderzoek het eerst zelf.



Het ziet er naar uit dat steeds meer Linux distributies de K Window Manager op de Desktop gaan gebruiken i.p.v. variaties op klassieke Window Managers als fvwm. Recente Linux distributies zullen het pakket op CD meeleveren.

De KDE ontwikkelaars geven grif toe dat ze veel nuttige elementen van de Macintosh, OS/2 en de Windows Desktop concepten hebben overgenomen. Het in 1996 door hen gestelde doel was een gebruikersvriendelijke desktop voor UNIX achtige systemen. Onder de motorkap hadden UNIX systemen al jaren veel te bieden, maar wat de toegankelijkheid betrof liepen ze beduidend achter op de concurrentie. Met de KDE (en GNOME) is daar verandering in gekomen. Een grafische desktop (buro) omgeving neemt nu de plaats in van de prompt waarop de UNIX goeroes hun magische handelingen verrichtten. Overigens blijft de prompt beschikbaar, direct (Alt-F2 of rechtsklikken op de desktop: Commando uitvoeren) of via de terminal emulatie (kvt, konsole of een andere terminal).

Informatie over het KDE project vindt u op de KDE homepage: http://www.kde.org . Er is een Nederlandse vertaling van de KDE FAQ op Veelgestelde vragen over de KDE. Inmiddels is de KDE op versie 1.1.3.

Redhat heeft zich lange tijd aan het GNOME project verbonden. Dit heeft te maken met de door de KDE benodigde niet vrije Qt bibliotheek van de firma Troll Tech. Maar ook Redhat 6 maakt inmiddels gebruik van de KDE. Hetzelfde geldt voor SuSE, die vanaf versie 6.0 de KDE standaard gebruikt. SuSE 5.3 liet de KDE starten vanuit fvwm2.

De belangrijkste componenten van de KDE Desktop zijn:

Hieronder ziet u een afbeelding van mijn KDE 1.1 desktop onder SuSE 6.1. U kunt het beeld vergroten door er op rechts te klikken en "Beeld: Bekijk" (Netscape) te kiezen. Centraal in het beeld ziet u de K File Manager, die verderop besproken word. Ook de K Disk Navigator is geopend, een utility waarmee u snel naar uw bestanden komt.

kde_desktop.gif
Bovenin (en hieronder) ziet u de Taakbalk van kwm, de K Window Manager, waarmee u van venster naar venster kunt schakelen:taakbalk.gif

De eigenlijke K Window Manager is het blauwe scherm met pictogrammen.

Deze Desktop bevat o.a. de volgende mappen:

Autostart

> Top <

De map Autostart bevat KDE links naar applicaties die u automatisch wilt laten opstarten. U voegt ze toe door een kdelnk uit ~/.kde/share/applnk/ (met KFM's HTML tonen / Show Hidden Files aan) naar Autostart te slepen en voor verbinding te kiezen. Een verbinding (symbolic link) is te vergelijken met een Windows shortcut. Door voor een verbinding i.p.v. een kopie te kiezen voorkomt u dat u het "Open with" popup-menu in KFM een dubbele ingang naar hetzelfde programma bevat.

Trash

> Top <

Het vuilnisvat is van de Apple afgekeken. Hierheen sleept u bestanden die u niet meer nodig hebt. Na een tijdje ruimt u ze op. Nuttig, want UNIX kent standaard geen Undelete!

Templates

> Top <

De Templates map is van OS/2's Warps modellen folder afgekeken. Een template (sjabloon) is een bestand dat u naar een map kunt kopieren om een nieuw bestand (analoog met OS/2 model object) mee aan te maken. Slepen en neerzetten is onder de KDE niet nodig (kies dan voor kopie). Een klik met de rechter muisknop op de desktop (of in een kfm venster) levert onder Nieuw de actuele lijst met beschikbare templates op.

Werken met sjablonen

> Top <

Uw persoonlijke map Templates (~/Desktop/Templates) bevat standaard: Device.kdelnk (voor apparatuurbestanden), MimeType.kdelnk (voor Mimetypes), URL.kdelnk (links naar mappen en bestanden), Ftpurl.kdelnk (voor FTP adressen), Program.kdelnk (voor programma's) en WWWUrl.kdelnk (voor internet adressen). De extensie kdelnk (KDE link) wordt op de desktop niet getoond.

Als u rechts klikt in een K File Manager map (inclusief de Desktop) en Nieuw selecteert ziet u ze terug. KFM laat ze ook zien in Bestand/Nieuw. Het is dus de manier om een nieuw bestand aan te maken.

Er kunnen ook niet -KDE links als Template fungeren: Root beschikt bijvoorbeeld over _empty.zip, alle gebruikers hebben een verborgen .directory ingang waarmee en nieuwe map aangemaakt wordt.

De truc is nu dat u uw eigen sjablonen in privé map ~/Desktop/Templates kunt plaatsen, bijv. een leeg WordPerfect bestand.wpd voor WordPerfect voor Linux, een _empty.tar of een _empty.zip. De voor de toepassing gereserveerde extensie (bijv. *.wpd voor WordPerfect) kunt u als MIME link aan een of meer applicaties koppelen, waarna de KDE de voorkeurstoepassing meteen opent als u op het nieuw aangemaakt bestand klikt. Rechtsklikken levert net als onder de WPS van OS/2 een keuzemenu van gekoppelde applicaties op.

Aan de hand van concrete voorbeelden ga ik er op in.

Voorbeeld: Een sjabloon voor WP aanmaken

> Top <

Maak een leeg WP document aan dat al uw voorkeursinstellingen bevat (a la normal.dot van winword): bijv. A4 paginaformaat, voorkeurslettertype e.d., evenals de door u gewenste bestandspermissies. Sla het in uw Templates folder op. U kunt de instellingen ook later aanpassen door het bestand direct in Templates te openen en de veranderingen op te slaan.

U kunt er natuurlijk zoveel van maken als u wilt (brief.wpd, nota.wpd) en van zoveel applicaties als u wilt. Ook kunt u verborgen bestanden (.paranoid.wpd, .Mijn Geheim.wpd) aanmaken of sjablonen met bijzondere bestandspermissies (te regelen in Eigenschappen). De sjablonen zijn ook achteraf aan te passen. Variaties kunt u onder een andere naam in dezelfde map Templates kopieren. Ik zou het echter niet te bont maken. Helaas worden submappen (bijv. WP templates) nog niet ondersteund.

Open KFM. Kies HTML tonen/ Rescan bindings. Daarna verschijnen ook de recent toegevoegde document(en) onder Nieuw in het popup menu in de door KFM getoonde map. Als u ze selecteert mag u de naam aanpassen.

Zorg daarna voor een associatie van de extensie met de applicatie.

Hierbij maakt KFM (een webbrowser) gebruik van MIME-types. De associatie d.m.v. MIME-types van programma's met extensies kunnen zowel per gebruiker ingesteld worden (in ~/.kde/share/mimelnk) als voor het systeem als geheel (in /opt/kde/share/mimelnk/). Zoals gebruikelijk onder UNIX overstemmen persoonlijke voorkeuren de door root beheerde standaardwaarden.

In het onderstaande voorbeeld worden standaardwaarden voor alle gebruikers ingesteld.

Log in als SuperUser met kfmsu: Alt-F2 kfmsu.

wpdkdelnk.gifRechtsklik op wpd.kdelnk. Vul de velden onder Properties in: De naam wpd.kdelnk (General) blijft gelijk. Controleer de permissies onder de tab Permissions.

Het gaat nu om de Bindings.

In dit geval heb ik de vanuit kdesu /edit/ Global Applications zichtbare WP voor Linux onder "Name in your language" als "WP voor Linux (root)" opgegeven. Onder Linux moet iedere gebruiker zijn eigen WP installeren.

Onder file:/opt/kde/share/mimelnk/text/ (en daaronder) vindt u nog veel meer bestandstypen die u kunt koppelen aan uw favoriete applicaties. Onder SuSE worden ook niet KDE applicaties getoond.

KFM kent ook een "automatic-mime-type-detection-magic", waarbij een bestand zonder extensie aan de eerste bytes kan worden herkend. Dit wordt bij mij geregeld in het bestand file:/opt/kde/share/mimelnk/magic. Hoe goed het werkt weet ik niet. Zie de KFM help.

FTP URL's voor KFM

> Top <

FTPurl.kdelnks presenteren zich onder KFM als een map die de inhoud van een FTP server toont. Net als onder OS/2 kunt u bestanden zo van het internet op uw Desktop mappen slepen. Met Ctrl-N (Nieuw venster) ook meerdere mappen tegelijkertijd op de FTP site open hebben staan. Zowel anonieme (ftp://host)als niet-anonieme logins (ftp://gebruikersnaam@host ) worden ondersteund. In het laatste geval wordt u een wachtwoord gevraagd. Bij ftp://gebruikersnaam:wachtwoord@host niet meer. Dergelijke URLs werken ook op beveiligde sites onder Netscape (handig als u steeds uw wachtwoord vergeet).

Een host is bijvoorbeeld suse.com die dan als anonieme en niet-anonieme URL respectievelijk ftp://suse.com of ftp://sjoerd@suse.com oplevert.

Hoe maakt u ze aan: Rechtsklik op de Desktop: Nieuw FTPurl. Voer een naam in. Rechtsklik op het pictogram: Eigenschappen. Verander de standaard URL ftp://ftp.kde.org/pub/kde in de door u gewenste. Klaar.

Zodra u met kppp een internetverbinding hebt opent KFM de site. Door met Ctrl-N een nieuw KFM venster te openen kunt u zelfs bestanden op uw Homepage verplaatsen of van meerdere locaties tegelijkertijd downloaden.

kpaneel.gifLinksonder zietu het K startmenu , onderdeel van deels als tabblad te gebruiken lanceerpaneel (kpanel ) dat de ruimte onderin het scherm in beslag neemt. Hierop kunt u pictogrammen van veel gebruikte applicaties plaatsen. Kpanel kunt u ook opzij schuiven, wat handig is bij tekstverwerken. Het startmenu verschijnt dan rechtsboven in het taakoverzicht.

De K File Manager

> Top <

De File Manager KFM bestandsbeheerder en Browser tegelijkertijd. Klikt u in een KFM venster op een html bestand, dan wordt de inhoud onmiddellijk weergegeven.

kfmbrowser.gif

De huidige KFM is geen geavanceerde browser. Voor het internet biedt Netscape veel meer mogelijkheden, maar voor een lokaal netwerk (intranet) met eenvoudige HTML bestanden voldoet KFM redelijk tot goed. De help bestanden van de KDE zijn er bijv. goed mee te zien.

KFM is in hoge mate geintegreerd met de rest van de KDE desktop. Als u een map opent wordt KFM automatisch geopend. Ook tar en tgz archiven worden door KFM als mappen benaderd. Drag and drop naar deze archieven wordt nog niet ondersteund. Wel kunt u met KFM een _empty.zip aanmaken (gewoon een template) en met karchiver openen. U kunt bestanden wel naar een met karchiver geopend gecomprimeerd bestand slepen.

Als u KFM vooral als bestandsbeheerder gebruikt, let dan op de menubalk instellingen onder HTML tonen. Hier staan opties over het beeld.

Van veelgebruikte mappen maakt u Bladwijzers, zodat u er snel kunt komen. Verder is het slim de snelle en handige K Disk Navigator uit het K Paneel in te zetten. OS/2 gebruikers herkennen hierin de werkwijzen van Object Desktop. K Disk Navigator is met Options simpel te configureren.



Het K Paneel

> Top <

Het K Paneel kpanel kan standaard vrij veel ruimte innemen, wat vooral lastig is bij tekstverwerken. Maar het paneel is op ieder buroblad tijdelijk uit beeld te schuiven door op de pijlen links en rechts te klikken. Het K startmenu, het taakoverzicht en het pictogram van de toegang verschijnen daarna linksboven op de taakbalk. Met de sneltoetsen (Ctrl-F1-8) of de Taakbalk navigeert u naar andere burobladen.

kpaneel.gif
Door met de rechter muisknop op het paneel te klikken en aanpassen te selecteren kunt u het aanpassen. U kunt de plaats van het Paneel en de Taakbalk veranderen en het paneel vergroten of verkleinen. Bovendien kunt u in dit menu opties het Paneel en de taakbalk automatisch laten verbergen. Dit geeft wel een wat onrustig beeld.

Behalve het van Windows 95 afgekeken K Startmenu ("Waar wil je morgen heen?"), ziet u achtereenvolgens pictogrammen van de SuSE map met applicaties (de dinosaurus), het Taakoverzicht van de actieve vensters(kan ook met Ctrl-Escape), de K Disk Navigator (de map met de bliksem), een verwijzing naar de Home directory, een map met utilities, de virtuele desktops (1-8) en pictogrammen naar veelgebruikte applicaties. Het is slim er een een goede teksteditor (bijv. nedit) op te zetten: Het K paneel ondersteunt namelijk Drag & Drop. Sleept u een bestand naar het pictogram met nedit %f, dan wordt het geopend.

Het K Menu

> Top <

kmenuapps.gifKlassieke Window Managers bewaren doorgaans al hun instellingen in een enkel configuratiebestand. Zo worden de menu's, kleuren en vensterweergave van fvwm95 in ~/.fvwm95rc geregeld.

Omdat er op een Linux systeem vaak verschillende Window Managers door meerdere gebruikers in gebruik zijn, is het voor een programmeur ondoenlijk om zonder brokken de instellingen van een nieuw programma met een script in de configuratiebestanden van alle gebruikers te plaatsen. In de praktijk moeten de gebruikers dat dan met de hand doen of het moet via de scripts van de Linux distributeur plaatsvinden.

De KDE lost dit probleem net als Windows en de OS/2 WPS op door het menu uit de inhoud van een directorystructuur samen te laten stellen (~/.kde/share/applnk/). De ~/ staat voor uw home directory. Om een item aan het menu toe te voegen hoeft een script slechts een kdelnk bestand met de juiste verwijzingen in de verborgen ~/.kde/share/applnk/ submap te plaatsen. Deze KDE links bevatten de voor de KDE benodigde instellingen van het programma. De programma's zelf maken op hun beurt weer van hun eigen configuratiebestanden en/of mappen gebruik, die vrijwel altijd met een punt beginnen (bijv. ~/.mc).

KDE programma's zullen hun links tijdens de installatie zelf in het menu van het K paneel plaatsen. Als ze door root geinstalleerd worden, worden ze in een map geplaatst waarvan de menu items door iedere KDE gebruiker kan worden gezien (bijv. file:/opt/kde/share/applnk). Installeert u de programma's voor uzelf dan komen ze in het persoonlijke deel van het menu (bijv. file:/home/sjoerd/.kde/share/applnk). Deze mappen bereikt u respectievelijk door met KFM als root (kfmsu) op Edit / Global Applications of als gebruiker (kfm) op Edit / Applications te klikken.

Niet KDE programma's kunnen installatiescripts bevatten die hetzelfde doen. Anders regelt u het met Paneel / Menu Editor zelf. Als u hierbij knoeit komt de bestaande configuratie niet in gevaar. U activeert nieuwe instellingen door op het paneel te rechtsklikken en herstarten te kiezen.

Van belang is dat ik ook als gebruiker van root programma's gebruik kunt maken. Gebruik hiervoor het programma kdesu. Zo laat Mandrake Redhats Linux Configurator opstarten met kdesu -c "/usr/bin/linuxconf_kdesu $HOME".

GNOME gebruikt een soortgelijke methode.

Symlinks toepassen in het K menu

> Top <

Onder SuSE ziet u onder het K menu een hele reeks subdirectories waarvan u symlinks in file:/opt/kde/share/applnk/ kunt plaatsen. Deze map bereikt met kfmsu: Edit / Global Applications. Rechtsklik op SuSE en kies New View: U ziet de mappen van het SuSE menu. Sleep zo'n map (bijv. Gnome) naar /opt/kde/share/applnk/ en kies voor Link. Na een Herstart van het K paneel (rechtsklikken) ziet u een ingang voor Gnome applicaties in het K menu.

Veranderingen die SuSE na een installatie/ deïnstallatie van niet KDE pakketten in haar eigen /opt/kde/share/applnk/SuSE/ submenu aanbrengt worden ook in de "shortcuts naar SuSE's mappen" weerspiegeld. In het ergste geval (alles deïnstalleren) krijgt u een lege map.

Dat is niet het geval als u symlinks aanbrengt naar kdelnks naar de programma's zelf. Het kopieren of verplaatsen van de mappen met kdelnks naar programma's is om dezelfde reden niet wijs. Verplaatste of gedupliceerde progrramma's kunnen niet door rpm's worden gedeïnstalleerd. Symlinks naar verdwenen kdelnks blijven bestaan. De symlink optie naar een programma is derhalve minder zinvol, tenzij het om een programma gaat dat u altijd snel wilt kunnen bereiken (bijv. kppp) en waarvoor in het K paneel geen ruimte meer is.

K Menu Editor

> Top <

Met de K Menu Editor kmenuedit kunt u zelf programma's aan uw menu toevoegen, verwijderen of verplaatsen. U vindt kmenuedit onder K / Paneel / Edit menu's of rechtstreeks met Alt-F2 "kmenuedit".

kmenuedit.gif



Programma's die u als root met kmenuedit invoert kunnen door alle gebruikers gezien worden. Ze worden in file://opt/kde/share/applnk/ en subdirectories als KDE links geplaatst. De KDE links van de root kan een gewoon gebruiker niet veranderen. Ze zijn daarom voor gewone gebruikers grijs aangevinkt. Ze verschijnen bij mij in de rechter kolom van de Menu Editor en bovenaan in het K menu.

Overigens kunt u de kdelnk-bestanden in file:/opt/kde/share/applnk bereiken met de superuser versie van KFM (kfmsu): kies in het menu Edit / Global Applications voor de voor iedereen toegankelijke applicaties en Edit / Applications

Programma's die u alleen in uw eigen menu wilt zien, kunt u in de rechter kolom van kmenuedit invoeren. Ze verschijnen onder het kopje personal in het K menu. Hun lokatie is ~/.kde/share/applnk/. De tilde is uw home directory. De punt in .kde/ geeft aan dat om een verborgen directory gaat. Programma's als Star Office nestelen zich daar vanzelf.


Over de betekenis van de ingangen in kmenuedit wordt in KDE links nader bekeken ingegaan.

K Disk Navigator

> Top <

disknavigator.gifK Disk Navigator is een onderdeel van K panel, waarbij i.p.v. verwijzingen naar programma's verwijzingen naar mappen en apparatuurbestanden staan. Daarnaast is er een overzicht van de recent met K Panel geopende KDE links.

Het belang van de Disk Navigator is dat u daarin verwijzingen naar veel gebruikte mappen en device files (CD, ZIP, partities) kunt plaatsen. Hun gedragingen worden bepaald door de gewone Linux toegangsrechten.

Er zijn vier ingangen:

Shared : Deze ingangen zult u als root instellen: ze verschijnen op de Disk Navigator vanalle gebruikers die leestoegang tot de betreffende map (file:/opt/kde/share/apps/kdisknav = drwxr-xr-x). Ik heb hier links naar de CD spelers en documentatie geplaatst. Ze worden bij opening automatisch gemount.

Overigens zou een gebruiker ook toegang tot deze map kunnen krijgen, als root de schrijfpermissies verruimt (voor een bepaalde groep) en aan de map het sticky bit geeft. Hierbij kan alleen de eigenaar van het bestand (of de root) de eraan toegevoegde bestanden wijzigen of verwijderen.

U zou hier ook een nieuwe submap voor kunnen aanmaken: Projecten (drwxrwx\T). In de hiernaast afgebeelde situatie kunnen alleen root en de leden van de groep "Projecten" kdelinks maken en lezen in file:/opt/kde/share/apps/kdisknav/Projecten.

Personal : De Personal afdeling is goed in te stellen. Standaard bevat deze map verwijzingen naar uw Home directory en uw Desktop.

Recent : Recent geopende objecten. Onder Options kunt de hoeveelheid recent geopende bestanden instellen.

Options : hiermee regelt u de instellingen.

Onder Options zitten de de K Panel instellingen van de Disk Navigator. Onder Edit Personal kunt u Mappen onderbrengen die u frequent raadpleegt. Ze zitten in file:/home/sjoerd/.kde/share/apps/kdisknav/. Bijv. een download directory (handig voor selectief scannen) op een vfat schijf: Kies (rechtsklikken) Nieuw Internet Address (URL), geef een naam op met de extensie .kdelnk, kies (rechtsklikken) Eigenschappen, stel in het tabblad URL de locatie in (bij mij: file:/mnt/data/download) en kies een passend pictogram.

Dergelijke KDE links naar mappen kunt u ook naar uw Desktop(s) kopieren.

Tenslotte wil ik er op wijzen dat de Bookmarkfunktie van KFM ook snel navigeren m.b.v. KDE links toelaat.

Voorbeeld: Mijn download directory voor CompuServe is file:/mnt/data/download/. Met KFM kunt u van iedere actieve map een bladwijzer aanmaken (Ctrl-B). Deze komt dan als file:/mnt/data/download/ in het Bladwijzer menu te staan. Niet tevreden met de naam? Ga naar Bladwijzers / Edit bookmarks en verander de naam "file:/mnt/data/download/.kdelnk" in Download.kdelnk.

Als u u op de Desktop rechtsklikt en de Bladwijzer Download aanklikt brengt KFM u er meteen heen.

Zo zijn er meer directories waarvan het loont om ze onderKFM te bookmarken. Met rechtsklikken Nieuw/ Map in ~/.kde/share/apps/kfm/bookmarks kunt u er ook een hierarchie in het bladwijzermenu aanbrengen.

Enige suggesties:

file:/mnt/

De toegang tot de andere bestandssystemen

file:/usr/bin/X11/

Wat zal ik vandaag eens doen? Doe dit niet als root en houdt ktop paraat.

file:/opt/kde/bin/

Idem voor de KDE

file:/opt/gnome/bin/

Idem voor Gnome

file:/opt/gnome/html/

Gnome documentatie

file:/home/

Bij de buren kijken...

file:/usr/doc/

Linux documentatie

file:/usr/doc/howto/en/

Howto's

file:/usr/doc/FAQ/html/

FAQ's in HTML

file:/usr/doc/packages/

Pakketbeschrijvingen (onder SuSE).

file:/usr/src/linux/Documentation/

Kernel documentatie (vooral handig bij hardware problemen)

file:/usr/local/httpd/htdocs/

Apache zit vaak ook op http://localhost/

De Desktop inrichten

> Top <

De KDE desktop is opgebouwd uit mappen en KDE links.

Voorbeeld: Een KDE link naar floppy drive, partitie of CD ROM speler maken. Hiermee kunt u het apparatuurbestand d.m.v een icoontje mounten. Door op het icoontje rechts te klikken ziet u het pop-up menu waarmee u de CD, partitie of diskette weer kunt unmounten.

Maak een KDE link naar een verwisselbare schijf aan: Rechtsklikken op de desktop: Nieuw/File System Device.

floppydrive.gifVerander Device.kdelnk in Station A.kdelnk en toets OK.

Rechtsklik op het icon Station A. Kies Eigenschappen.

In de tab Apparaat vult u het juiste pad naar het device in:

/dev/fd0 is station A, /dev/fd1 is station B, /dev/hda is de master op de eerste IDE controller (vaak HD1), /dev/hdb is de slave op de eerste IDE controller (HD2 of CD1), /dev/hdc is de master op de tweede IDE controller (Vaak CD1, kan ook een extra HD zijn) en /dev/hdd is de slave op de tweede IDE controller.

Zip drives op de parallelle poort worden in de regel als SCSI schijven aangesproken: /dev/sdxy

Vergeet niet passende iconen te selecteren door op de pictogrammen "mounted" en "unmounted" te klikken! De mounted versies bevatten het groene LED lampje. Als u later op het pictogram klikt wordt het medium gemount en in KFM geopend. Rechtsklikken en Unmount kiezen en u kunt het medium verwisselen.

Op deze manier kunt u dus pictogrammen van CD Roms en Zip drives op uw Desktop installeren, waardoor het leven weer een stuk gemakkelijker wordt.

Een printer installeert u als volgt op de desktop: Rechtsklik op de desktop. Nieuw: Application. Rechtsklik op het nieuwe pictogram: Kies Eigenschappen. Verander de naam van het pictogram in Printer.kdelnk. Tab Execute: Plaats bij Uitvoeren lpr %f en selecteer een passend pictogram.

Een bestand dat u naar dit printer pictogram sleept wordt automatisch in de printer wachtrij gezet. U kunt met de lpr optie -Pprinternaam meerdere printers gebruiken (de printernaam moet in /etc/printcap zijn vastgelegd).

KDE links nader bekeken

> Top <

KDE links zijn gewone tekstbestanden met de extensie .kdelnk. Uit de inhoud van de systeemmap $KDEDIR/share/applnk/ en de verborgen gebruikersmap home/gebruikersnaam/.kde/share/applnk/ wordt het menu in kpanel opgebouwd. Uw systeem- en personal menu's zitten onder:

sjoerd@visser:~ > echo $KDEDIR/share/applnk "en" ~/.kde/share/applnk

/opt/kde/share/applnk en /home/sjoerd/.kde/share/applnk

De variable $KDEDIR geeft de locatie van de de KDE installatie aan. De hieronder aangetroffen links kunt u met uw favoriete editor bewerken. De door de editor aangemaakte backup (~*.kdelnk) bestanden worden ook door kpanel gezien. Hierdoor zullen dubbele ingangen in het kpanel menu ontstaan. U kunt ze beter wissen of opzij zetten. Kmenuedit maakt geen backups aan.

KDE links kunnen taalspecifieke informatie bevatten. Een van vreemde talen gestripte en geordende versie van de Trash.kdelnk (Vuilnisbak) ziet er zo uit:

Trash.kdelnk

De K Menu Edit ingangen zijn vet gekleurd.

# KDE Config File

 

[KDE Desktop Entry]

 

Type=Application

Type: Toepassing

Name=Trashcan

Naam: De naam in het menu (Trashcan)

Name[nl]=Vuilnisbak

De naam die u ziet als u de Nederlandse KDE instellingen gebruikt.

Icon=kfm_trash.xpm

Icon in /opt/kde/share/icons/

MiniIcon=kfm_trash.xpm

Mini-icon in /opt/kde/share/icons/mini

Comment=This folder contains files to be deleted

Commentaar: Engelse toelichting.

Comment[nl]=Deze map bevat de bestanden die verwijderd moeten worden

De toelichting die verschijnt als u de muis boven het pictogram houdt ( Nl versie).

 

Uitvoeren

Exec=kfmclient folder %u trash:/

Uitvoeren: De opdracht waar het uiteindelijk om gaat (%u is hier het gesleepte object). Doorgaans zal de ingang in de vorm van opdracht %f zijn.

Path=

Werkmap. De default is uw home directory.

Terminal=0

In een terminal uitvoeren : 0 = nee, 1 = ja . Vi of elm worden in een kvt terminal uitgevoerd.

TerminalOptions=

Terminal opties

MimeType=

Een bestandstype waarmee een applicatie geassocieerd is. Zie hiervoor de superuser versie van KFM (kdesu) onder /Edit/Global Mime types.

Aan de hand van enige ingangen van het configuratiebestand van ktop wil ik nog de mogelijkheid om applicaties in een minivenster op het K paneel te draaien tonen. Het gaat bij mij om : file:/opt/kde/share/applnk/System/ktop.kdelnk

Exec=ktop

Ktop is het programma dat wordt uitgevoerd als u in het K menu op het ktop icon klikt

 

Icon=ktop.xpm

Het icon in het K menu.

SwallowExec=xload -jumpscroll 1 -fg green3 -bg black -nolabel -geometry 50x50+10000+10000

Maar als u ktop met K / Paneel /Add application naar het kpaneel zet, wordt op de plaats van het icon xload in een piepklein venstertje uitgevoerd.

SwallowTitle=xload

Deze truc werkt alleen als de naam van het programma in de blauwe titelbalk (xload), dwz de naam van het programma op de prompt, in SwallowTitle aangeven staat. De uitvoer

BinaryPattern=ktop;

 

DocPath=ktop/ktop.html

De documentatie van ktop. Is er nog geen documentatie beschikbaar, dan kunt u er eventueel een tekstbestand inzetten (bedoeld als notitieblok).

Type=Application

ktop is een applicatie

Terminal=0

Er wordt geen terminal voor ingezet.



Mijn $KDEDIR is /opt/kde:

sjoerd@visser:~ > echo $KDEDIR

/opt/kde

De uwe kan elders zijn. Rpm paketten van KDE applicaties zoeken naar de variabele $KDEDIR. Als die goed ingesteld is, komen de geinstalleerde applicaties automatisch in het KDE menu.

> Top <
>> Index <<